StoryEditor

Kvalita života pacienta určuje užitočnosť lieku

25.06.2018, 00:00
Lieky možno rozdeliť do dvoch základných skupín: na kategorizované nám pripláca štát, nekategorizované sú síce na trhu, ale plne si ich musíme hradiť. Od čoho závisí to, do ktorej skupiny sa liek dostane, vysvetľuje Katarína Fedorová zo Združenia pacientov s hematologickými malignitami.


Čo určuje kategorizácia lieku?
Zovotníctva. Kategorizácia prebieha každý mesiac, preto k zmenám v kategorizačnom zozname môže dôjsť až 12-krát ročne.

Aké podmienky sa musia splniť pre zaradenie do kategorizačného zoznamu?
Pri kategorizácii sa hodnotí účinnosť a bezpečnosť lieku, jeho prínos pri znižovaní chorobnosti a úmrtnosti, farmaceutické charakteristiky, cesta podania, lieková forma, dávkovanie a nákladová efektívnosť lieku.


Mohli by ste vysvetliť o čo ide?
Nákladová efektívnosť je vzťah medzi cenou a výkonom. To znamená, že ide o pomer nákladov, ktoré budú vynaložené zo zdravotného poistenia, ak sa bude liek používať na liečbu určitého ochorenia, a celkový prínos takejto liečby. Pri výpočte nákladov sa vychádza z ceny lieku a jeho očakávanej spotreby, čiže z toho, koľko balení lieku bude pacient potrebovať.

Celkové prínosy vyjadrujú užitočnosť liečby, teda to, či liek zlepší zdravotný stav pacienta, prípadne o určitý čas predĺži alebo skvalitní jeho život. Užitočnosť liečby sa tak hodnotí ako získané roky kvalitného života – QALY. Pomocou QALY dokážeme vyjadriť, o koľko nový liek predĺži život pacienta, koľko rokov alebo mesiacov vďaka nemu pacient získa a aký kvalitný je tento získaný život. Kvalita života sa hodnotí na škále od nula po jeden, kde nula je smrť, bezvedomie, bezvládnosť a jeden je úplné zdravie. Čím dlhší a príjemnejší je život pacienta liečeného novým liekom, tým je liek užitočnejší. Napríklad liečba, pri ktorej na základe výsledkov klinických štúdií očakávame predĺženie života o pol roka pri kvalite života 0,5, má QALY 0,25.


Kedy sa môže nahradiť starý liek novým?
Cena a užitočnosť novej liečby sa porovná s cenou a užitočnosťou liečby, ktorou sa ochorenie liečilo dosiaľ. Týmto porovnaním sa zistí, či je nový liek lepší, ako predĺži a skvalitní život pacientov, a či je drahší. Takto zistíme, aké dodatočné nákl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 19:09