StoryEditor

NBS varuje pred sprísnením menovej politiky

26.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) už ôsmy mesiac za sebou ponechala kľúčové úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Guvernér centrálnej banky Ivan Šramko však upozornil, že v prípade pokračovania súčasného vývoja bude musieť NBS menovú politiku sprísniť. NBS by uvítala posilnenie koruny oproti euru vzhľadom na priaznivý ekonomický vývoj. Analytici ponechanie úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni očakávali, pritvrdenie menovej politiky podľa nich môže zdražiť úvery.
"Ak sa nezmení ekonomické prostredie, sprísnenie menových podmienok bude potrebné," zdôraznil guvernér na tlačovej besede počas zasadania bankovej rady. Nespresnil pritom, či centrálna banka počíta len so zvýšením úrokových sadzieb.
Viceguvernérka NBS Elena Kohútiková doplnila, že centrálna banka bude pozorne sledovať sekundárne dosahy zvýšenia regulovaných cien, najmä nedávneho zdraženia plynu a tepla. "Menové podmienky sú uvoľnenejšie ako by stav ekonomiky vyžadoval. Bude nevyhnutné, aby sa menové podmienky dostali do súladu s ekonomickým vývojom," dodala.
Analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová súdi, že centrálna banka varovala pred zvýšením kľúčových úrokových sadzieb. "Ak sa koruna do konca roka nezačne posilňovať, NBS by mohla v budúcom roku zvýšiť úrokové sadzby," uviedla ČTK. Peňažné ústavy by na takýto krok reagovali zvýšením úrokových sadzieb z úverov, ale i vkladov, dodala. Kým výnosy z vkladov by sa zvýšili, splácanie úverov by zdraželo.
NBS sa rovnako nepáči súčasný pohyb kurzu slovenskej koruny. "Vývoj kurzu sa odkláňa od vývoja ekonomiky. Ekonomika ide silnejším tempom," uviedla Kohútiková.
Centrálna banka v polovici mesiaca intervenovala na devízovom trhu, aby zabránila oslabeniu koruny viac než 39,20 SKK/EUR. Slabšia mena, ktorá sa oproti referenčnému euru pohybuje okolo 38,90 SKK/EUR, podľa ekonómov nepomáha tlmiť rasť cien. NSB však odmietla, že jej cieľom je ovplyvňovať kurz meny kvôli inflácii. "Nebudeme používať kurz, aby sme ovplyvňovali infláciu. Kurz (teraz) vytvára mäkšie podmienky ako sú pre ekonomiku potrebné," poznamenala včera viceguvernérka.
Hlavná úroková sadzby po včerajšom rozhodnutí bankovej rady zostáva na troch percentách. Pre tzv. jednodenné sterilizačné obchody platí dvojpercentná úroková sadzba a jednodenná refinančná sadzba je na úrovni štyroch percent. NBS naposledy znížila sadzby vo februári. Dôvodom bolo spevnenie slovenskej koruny na rekordné úrovne proti euru.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 09:22