StoryEditor

Víťazka reality šou skončila na psychiatrii

05.08.2005, 00:00
Vlna šialenstva reality šou zasiahla niektoré európske krajiny už pred pár rokmi a tak majú tieto relácie, napríklad v Maďarsku, v súčasnosti pauzu. A čas na bilancovanie. Po dvoch sériách Big Brother a troch štartoch pôvodného maďarského formátu VyVolení (v origináli Való Világ -- "Skutočný svet") sa na obrazovke striedajú už len obmeny týchto programov, ktoré nekladú dôraz na "uväznenie" účastníkov.

Vlna šialenstva reality šou zasiahla niektoré európske krajiny už pred pár rokmi, a tak majú tieto relácie, napríklad v Maďarsku, v súčasnosti pauzu. A čas na bilancovanie. Po dvoch sériách Big Brother a troch štartoch pôvodného maďarského formátu VyVolení (v origináli Való Világ - "Skutočný svet") sa na obrazovke striedajú už len obmeny týchto programov, ktoré nekladú dôraz na "uväznenie" účastníkov. Ešte pred troma rokmi by ste však pristihli v uliciach Budapešti ľudí rôznych vekových (aj sociálnych) skupín pri vášnivých debatách o tom, čo sa minulý večer stalo "v dome". A stalo sa toho skutočne dosť - od zábavných súťažných hier, cez ostré hádky, až po erotické zbližovanie protagonistov. Vypuklo to už v štafete, ktorá navštívila vilu "veľkého brata" ako prvá. Neskoršia víťazka Éva podľa vlastných slov nezniesla niekoľkotýždňovú sexuálnu odmlku, a tak už čoskoro vliezla pod paplón exotickému gitaristovi flamenga, Renátovi. Zo vzťahu po ukončení šou, samozrejme, nič nebolo a Éva sa navyše po neúspešnej snahe udržať svoju popularitu nervovo zrútila. Víťazka pokračovania maďarskej mutácie Big Brother, Zsófi, sa, naopak, po súťaži stiahla z pozornosti médií a získanú sumu rozumne investovala. Nestala sa z nej síce mediálna hviezda, ale pokojne žije ďalej na slušnej úrovni. Ostatné tváre postupne zmizli z obrazovky, reklamných kampaní, aj titulných stránok bulvárnych časopisov. Lepšie sa pritom nevodilo ani ich nemeckým náprotivkom, ktorí stihli akurát vydať nejaký ten popový hit (Jürgen), prípadne si vyskúšali moderovanie vlastnej, z vysielania rýchlo stiahnutej večernej šou (Zlatko).
Na vytvorenie stálic na mediálnom nebi totiž nejaká reality šou sama osebe nestačí. Súťažiaci sú síce katapultovaní do najvyšších sfér záujmu pospolitého ľudu, no čoskoro ich vystriedajú iní. Kto sa chce udržať, musí na sebe tvrdo pracovať a zároveň vedieť, čo sa od neho očakáva. Ako vzor môže poslúžiť maďarský robotník a dnes už šoumen, spevák a moderátor v jednom - Majka. Ani nemusel VyVolených vyhrať, aby si získal sympatie divákov a médií a zaradil sa do prosperujúceho kolotoča verejnej zábavy. Rozišiel sa s dlhoročnou priateľkou, stihol sa pohádať s raperom, ktorý mu umožnil naspievať spoločný hit a s niekdajším kamarátom z dobrovoľného televízneho väzenia sa už vôbec nebaví. Život je zmena! A zmenili sa aj životy niektorých víťazov troch sérií VyVolených. Laci, Milo a Szabolcs dostali luxusný dom, auto, aj peniaze, ale nedokázali svoje rýchlo získané postavenie zužitkovať. Občas sa ešte objavia v televíznych magazínových reláciách, či v niektorej z rubrík bulvárnych časopisov, no väčšinou len v súvislosti so škandálmi, ktoré sem-tam prepuknú okolo ich osôb. Hoci napríklad finalistka Anikó sa stala hviezdou inej reality šou (vyberala si v nej ideálneho "ženícha"), nafotila akty pre erotický časopis a práve zostavuje svoju autobiografiu. Inými slovami, s reality šou je to rovnako ako so životom samotným - treba v nich vedieť chodiť...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. máj 2024 06:40