StoryEditor

Komisia bude kontrolovať euromince

19.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) chce zaviesť povinnú kontrolu pravosti euromincí. Finančné inštitúcie by mali byť povinné kontrolovať mince aj bankovky predtým, než ich dajú opäť do obehu. Tento návrh predložila EK a ešte ho musia schváliť ministri financií členských štátov únie. Príčinou je 63-percentný vlaňajší nárast falšovaných euromincí.
Počet zistených falošných euromincí vlani podľa komisie vzrástol na 163 822 zo 100 491 v roku 2005. Z celkového počtu až v 141 437 prípadoch išlo o dvojeurové mince, teda o mince s najvyššou hodnotou. Podľa EK však v porovnaní so 69 miliardami pravých mincí v obehu nie je dôvod na obavy.
"Komisia navrhuje zaviesť pre banky a podobné inštitúcie povinnosť zaistiť autenticitu eurobankoviek a mincí predtým, než ich dajú späť do obehu," píše sa v stanovisku EK. V súčasnosti existujú jednotné, efektívne a jednoduché metódy detekovania falošných bankoviek a mincí. Testy sa realizujú prostredníctvom špeciálnych prístrojov, ktoré sa nastavujú pomocou vzoriek falošných a pravých bankoviek a mincí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 08:03