StoryEditor

Na mäkkom zelenom koberci

29.11.2007, 23:00

Golf už dávno nie je iba športom pre snobov a "vyvolených". "Triafanie" loptičky do jamky na precízne zastrihnutom trávniku si získava čoraz viac sympatizantov aj medzi bežnými smrteľníkmi. Potvrdzujú to zástupcovia cestovných kancelárií a prevádzkovatelia golfových ihrísk na Slovensku: golfistov z roka na rok pribúda.
Mnohí z nich sa pritom nechcú vzdať svojej záľuby ani počas zimných mesiacov, kedy sa golfu pod holým nebom v našich zemepisných šírkach príliš nedarí. Hoci aj pri nižších teplotách platí, že nemusíte nevyhnutne vycestovať za hranice rodnej hrudy, aby ste si mohli zahrať. "Na golf neexistuje zlé počasie, existuje len zle oblečený golfista," upozorňuje Karol Gumán zo Slovenskej golfovej asociácie.
Farebné loptičky na snehu
Plnohodnotnú hru s využitím grínov -- jamkovísk ponúkajú ihriská na Slovensku, v susednom Maďarsku či pri Viedni. Nesmie však napadnúť sneh a mrznúť. Hrať sa dá podľa Gumána aj v prípade, že mrzne. "Jamka je vtedy navŕtaná pred letným jamkoviskom na ferveji." Výnimkou už nie je ani golf na snehu. Hrá sa s farebnými loptičkami podľa iných pravidiel na pôvodných ihriskách, zamrznutých jazerách či zasnežených lúkach. Ďalšou možnosťou sú golfové simulátory -- kóje, kde hráč zahrá úder do plátna pár metrov pred seba. "Snímače premietnu na plátno virtuálny let a dopad loptičky v teréne," vysvetľuje Gumán. Keďže počítač má v databáze stovky svetových ihrísk, "zahrať" si možno napríklad aj najstaršie golfové ihrisko St. Andrews v Škótsku. Hoci v Čechách už existuje komunita hráčov, ktorí sa podľa Gumána venujú iba hre na simulátoroch, golf pod holým nebom v teple nemožno ničím nahradiť.
Nielen pre golfistov
Kam teda za golfom v zime? Turecko, Španielsko a Portugalsko. To sú podľa golfmanažérky Golfového areálu Black Stork v Tatranskej Lomnici Ivony Bestvinovej najnavštevovanejšie destinácie slovenských golfistov. Jednotkou je moderné rekreačné stredisko s luxusnými hotelovými komplexmi Belek, kde sa začína chodiť už začiatkom novembra. Na svoje si pritom prídu aj negolfisti, ktorí si môžu napríklad skrášliť telo a relaxovať v početných kúpeľoch. Pre relatívnu dostupnosť a nespornú kvalitu sú podľa konateľa cestovnej kancelárie Events Martina Žiaka vyhľadávané aj španielske Kanárske ostrovy či portugalské súostrovie Madeira. Exotické prostredie, teplé počasie a možnosť kúpať sa takmer po celý rok sú zárukou nevšedného zážitku nielen pre samotných golfistov, ale aj ich rodinných príslušníkov. Ten, kto túži po výkladnej skrini luxusu a oriente, nemôže vynechať Spojené arabské emiráty s Dubajom, Maurícius a Seychely. Obľube spomedzi exotických krajín sa podľa Žiaka tešia aj golfové ihriská v Malajzii a Thajsku.
Hrať tam, kde svetová elita
Zahrať si možno aj na ihriskách, kde sa konajú najprestížnejšie svetové turnaje. K takým určite patrí jednej z najslávnejších golfových klubov na svete, ktorého patrónkou je kráľovná Alžbeta II -- The Royal and Ancient Golf Clubhouse St. Andrews. Nemenej atraktívne je ihrisko Georgia National Golf Course v americkom štáte Georgia, kde sa pravidelne konajú aj turnaje Masters, či španielske Valderrama, kde sa v roku 1997 konal jeden z najznámejších turnajov Ryder cup. Prestížne ihriská sú však podľa Žiaka vybookované na dlhý čas dopredu. Ak si na nich chcete zahrať, budete si musieť počkať a siahnuť hlbšie do vrecka. Poplatky v prestížnych kluboch sa pohybujú v niekoľkých stovkách eur na rozdiel od "bežných" ihrísk, kde vás jedna hra vyjde podľa Bestvinovej približne od 30 eur. Samostatnou kapitolou sú súkromné golfové ihriská, kde sa v podstate obyčajný smrteľník nedostane.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 07:17