StoryEditor

Megaprojekt pri letisku Domodedovo

18.06.2007, 00:00

V polovici 90. rokov urobila spoločnosť East Line strategický krok a vykúpila asi 30-tisíc hektárov pôdy okolo najväčšieho moskovského letiska Domodedovo. Tento prezieravý krok jej umožnil začať teraz realizovať megaprojekt v blízkosti letiska -- Aeroport City. Budú v ňom štvorhviezdičkový hotel, nákupné centrum na ploche 300-tisíc štvorcových metrov, logistické a priemyselné parky, biznis centrá, výstavné komplexy, rekreačné zóny i tematický park podobný Disneylandu.
Z tretieho na prvé miesto
Domodedovo sa nachádza na juhovýchode Moskvy a je jedným z troch letísk metropoly. Kým v roku 2000 sa ešte umiestnilo za Šeremeťjevom a Vnukovom so 16-percentným podielom cestujúcich na trhu, vlani už neohrozene viedlo pelotón (47 percent). Asi 71 spoločností, ktoré lietajú z Domodedova, prepravilo vlani 15,4 milióna cestujúcich na 167 destináciách. Strategickým cieľom East Line je urobiť z Domodedova najväčšie letisko v Európe. Do roku 2020 by mal počet cestujúcich stúpnuť na 47,5 milióna ročne.
"Pri výstavbe Aeroport City chceme ísť v šľapajach Hongkongu, Amsterdamu, Mníchova a Dubaja. Napríklad Hongkong prepája niekoľko druhov dopravy. Z letiska je napojenie na železnicu, diaľnicu, neďaleko je prístav a dokonca i lanová dráha," prezradil plány v rozhovore pre HN Leonard Blinov, marketingový riaditeľ East Line.
Širšia diaľnica a dlhšie metro
S Domodedovom súvisia aj dva dôležité infraštruktúrne projekty. Prvým by mala byť rozšírená diaľnica do Moskvy a postavenie nadzemného metra. Šírka a priepustnosť diaľnice má byť oproti dnešnej dvojnásobná a nadzemné metro sa má napojiť na moskovské podzemné. Druhým je výstavba terminálu, biznis centra a hotelového komplexu v blízkosti centra Moskvy. Oba projekty by sa mali financovať čiastočne zo štátneho rozpočtu.
Nákupné centrum privíta prvých návštevníkov o tri až štyri roky. Bude určené pre tranzitných cestujúcich, zamestnancov letiska -- pracuje ich tam asi 10-tisíc, ako aj pre obyvateľov južnej Moskvy a neďalekých lokalít. V roku 2010 by mala prísť na rad výstavba tematického parku.
"Ešte sa nerozhodlo, či to bude Disneyland, ale pôjde o zábavný park takého typu. Cieľom je, aby prilákal nielen tranzitných cestujúcich a miestnych, ale aby bol jednou z atrakcií Moskvy, za ktorou sem budú ľudia cestovať." Ako príklad Blinov uviedol, že podobný zábavný park sa už stavia v Century City (Aeroport City) pri Kapskom meste.

Kto je Leonard Blinov
Promoval na Moskovskom fyzikálno-technickom inštitúte na fakulte aerofyziky a výskumu vesmíru. Neskôr obhájil dizertáciu na Moskovskej letecko-technologickej univerzite Ciolkovského. Skončil aj Business School of the University of Wolverhampton. O roku 1996 pracuje v East Line, kde je druhý rok marketingovým riaditeľom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 04:41