StoryEditor

Kariéra a deti? Rozmyslite si to

15.10.2009, 00:00

V priebehu minulého roka sa na Slovensku narodilo 54 424 detí. Oproti tomu stojí boom kariérneho rastu tých, ktorí sa o maloleté deti starajú. Každé ráno v rýchlosti vyložíte deti v škole či škôlke, aby ste stíhali prvú poradu. A nezaostávať za slobodnými kolegami, ktorí v kariérnom rebríčku postupujú bez týchto prekážok je skoro nemožné.

Zaplaťte im opatrovateľky
Nielen flexibilita pri organizovaní pracovného a rodinného života by mali byť trendom pre podporu zamestnancov vychovávajúcich malé deti. Prieskumy v tomto smere čoraz častejšie potvrdzujú, že ak si chce firma udržať svoju konkurencieschopnosť na globálnom trh, musí si vedieť svoje talenty udržať. Napriek tomu na Slovensku nie sú v prevahe firmy, ktoré ako benefit ponúkajú napríklad už spomínaný pružný pracovný čas, skrátený pracovný úväzok, prácu z domu, alebo dokonca firemné jasle, škôlku či príspevok na opatrovateľku. Podľa portálu karierabezhranic.sk je nielen pre ženy dôležité zvážiť, či je pre ne vhodný práve taký zamestnávateľ, ktorý nie je schopný tolerovať zamestnancov s malými deťmi. Dokonca ich vo výchove podporovať. Ak totiž pri pohovore priznáte, že máte malé dieťa, väčšinou prácu nezískate. A to je jedna, ak nie jediná z najväčších nevýhod, ktorá vám brzdí zosúladenie kariérneho rastu a výchovu potomkov. Okrem zničenia osobných ambícií je to, samozrejme, aj následný a logický deficit v rodinnom rozpočte. Ak nepracujete na atraktívnom mieste a vo firme, určite nezarobíte toľko, aby vám to pokrylo všetky potreby.

Musia vám upraviť čas
Podľa paragrafu 164 odsek 2 Zákonníka práce, ak požiada tehotná žena či žena alebo muž, ktorí sa trvalo starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, alebo preradenie zo zmenového režim, je zamestnávateľ povinný takejto žiadosti vyhovieť. Ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Lektorka a poradkyňa pre pracovné právo Alena Huťanová v tejto súvislosti uvádza, že zamestnávatelia majú podľa článku 6 Základných zásad Zákonníka práce povinnosť ženám vytvárať špecifické pracovné podmienky vzhľadom na ich fyziologické predpoklady, materstvo a výchovu detí. "Zoznamy prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim matkám, ustanovuje nariadenie vlády SR č. 272/2004. Ak takáto úprava nie je možná, musí zamestnávateľ preradiť takúto ženu na iné pracovisko,“ uvádza Alena Huťanová. V spomínaných prípadoch majú tehotné ženy a zamestnanci, ktorí sa starajú o deti do troch rokov ich veku, výhodu aj v tom, že im zamestnávateľ nesmie dať v tomto období výpoveď. Rovnako, ak sú na rodičovskej dovolenke, alebo ak sa ako osamelí starajú o deti mladšie ako tri roky.

Rizikom pre zamestnávateľa je, že ľudia v týchto prípadoch môžu zanedbávať svoju prácu, byť nesústredení. Už iba vtedy, keď majú pocit, že ich rodina a najmä deti potrebujú a oni sa im nemôžu venovať pre neustály tlak a množstvo práce. "Riziko straty často výkonných a spoľahlivých zamestnancov je tu aj vtedy, keď zamestnávatelia nepriamo vyžadujú, aby sa pracovalo nadčas bez nároku na mzdu alebo odmenu. V niektorých spoločnostiach to patrí k firemnej kultúre a tieto aktivity sa začínajú pred skončením pracovného času,“ dodáva Alena Huťanová.

Zvyšovanie kvalifikácie
Ľuďom, ktorí sa starajú popri práci o maloleté deti, zvyčajne poskytujú jeden deň dovolenky navyše alebo deň dovolenky štvrťročne nad rámec zákona. "Okrem tohto benefitu patrí k nadštandardným výhodám aj možnosť študovať popri zamestnaní s podporou firmy. V tomto prípade je to však dobrá vôľa zamestnávateľa a nie jeho zákonná povinnosť. "Ak zamestnávateľ súhlasí s tým, aby si zamestnanec zvýšil svoju kvalifikáciu, musí následne podľa paragrafu 140 odseku 3 Zákonníka práce dodržať všetky minimá rozsahu pracovného voľna v závislosti od toho, či ide o účasť na štúdiu, prípravu na skúšky, štátne záverečné skúšky. Do tejto skupiny patrí aj flexibilná úprava pracovného času, dohoda o práci doma“, zdôrazňuje Alena Huťanová.

Presmerujte si kariéru
Napriek uvádzanej diskriminácii pracovní psychológovia v tomto smere stavajú na ženskú intuíciu. Deti prinášajú nový spôsob života, zmeny v hodnotovom rebríčku či v zmýšľaní. Neraz prídu ženy počas materskej dovolenky na to, že ich doterajšie zamestnanie už nenapĺňa. Preto je v tomto smere dôležité reálne zvážiť predstavy. A buď sa ich s chuťou pustíte napĺňať, alebo ich istý čas necháte dozrieť.

Prečítajte si aj:
Uživili by sa aj firemné škôlky

Výchova detí a dynamický kariérny rast sú na prvý pohľad takmer nezlučiteľné. Niektoré ženy však v tomto smere nezaostávajú ani počas materskej dovolenky a vďaka ústretovým šéfom dokážu tieto dva svety zladiť aj po návrate do práce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 10:37