StoryEditor

Povesť stratíte aj vinou zlej firmy

28.10.2009, 23:00

Vaša povesť môže utrpieť aj bez toho, aby ste na tom mali svoj podiel viny. V podstate iba stačí, ak pracujete pod vedením dobrého šéfa v zlej firme. Všetci schopní nadriadení časom odídu. Buď ich povýšia, preložia inam, alebo sami dajú výpoveď. A vy zostanete v pasci.

Biedna povesť, ťažký začiatok
Čo je teda lepšie? Mať za nadriadeného hlupáka v dobrej spoločnosti, alebo vynikajúceho odborníka v tej zlej? Podľa dlhoročného lídra General Electric Jacka Welcha získať si nové miesto po tom, čo ste pracovali v zlej firme, veľmi ťažké. No táto otázka sa dá zúžiť na voľbu medzi krátkodobými a dlhodobými ziskami. Ak sledujete krátkodobý zisk, môže byť práca pre zlého šéfa v dobrej firme doslova peklo. Ale z dlhodobého hľadiska máte aspoň lepšiu šancu prejsť inam.

V opačnom prípade môžete zostať bezmocní. Vtedy vám nepomôžu ani výborné odporúčania z firmy, ktorá to má so svojou značkou na trhu dosť zlé. Sťažuje vám tak pozíciu pri prezentácii vlastných schopností a dosiahnutých výsledkov.

Profesionáli pochopia
Podľa Welcha jedným z možných východísk z tejto nepriaznivej situácie je, že vás profesionáli pochopia. Musia ale mať potrebný nadhľad a vedieť, že jednoducho chcete ďalej napredovať. Preto niet divu, že ste zlú značku opustili. Napokon otestovať vaše schopnosti môžu veľmi rýchlo a zistia to aj počas prvých stretnutí s vami.

Ak máte ešte zlé návyky, tak na ne veľmi rýchlo zabudnite. Pohodlný život s dobrým šéfom v zlej firme sa vám nástupom do tej kvalitnej končí. Dobrý nadriadený totiž nie je ten, ktorý vám dokáže z práce urobiť zábavu a vytvoriť vo firme pocit domova.Tí naozaj správni šéfovia od vás požadujú aj výsledky a môžu byť na vás prísni.

Pri uchádzaní sa o miesto v dobrej firme nenadávajte na predchádzajúcu spoločnosť. Všetci o jej pošramotenej povesti predsa veľmi dobre vedia. Zaujíma ich váš osobný prístup k práci a to, ako dokážete využiť ponúknutú šancu. A uvedomte si, že v danej situácii je to veľmi veľkorysé.

Prečítajte si aj:
Skúsenosti z biznisu diplomat potrebuje

Verejná správa je najväčší zamestnávateľ na Slovensku. Pre mnohých z nás je to uzavretý svet úradníkov a nezrozumiteľných nariadení. Napriek tomu sa v súčasnosti stáva pre mladých celkom atraktívny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 23:42