StoryEditor

Lepšie je byť v sieti. Iba vtedy vás vytiahnu

22.10.2009, 00:00

Dobrá rada pri hľadaní si práce je - rozhoďte svoje siete, teda návnady na osobné kontakty známych a známych svojich známych. Prípadne sa hoďte do elektronických sociálnych sietí. Iba vtedy stúpa pravdepodobnosť, že vás vyloví tá správna firma.

Šťastie na Linked In
Mladá vyhľadávačka životopisov pre istú personálno-poradenskú spoločnosť mala v podstate šťastie. Už iba preto, že sústavne kontaktovala manažérov ľudských zdrojov cez profesionálnu sieť Linked In. A to zvýšilo jej možnú úspešnosť. Podľa jej skúseností je výhoda v rýchlych reakciách personalistov. Napriek tomu, že má táto mladá žena iba dvojročnú prax vo svojom odbore, personalistov istých firiem to neodradilo. V týchto dňoch sa už určite zoznamuje s pracovným prostredím jedného z najväčších mobilných operátorov. Väčšina personalistov vám potvrdí, že ak už si vás cez túto sociálnu sieť vyhľadajú a zaradia si vás do nej, neoplatí sa váhať. Už iba preto, že ak uchádzači na ponúkané pozície na pracovných portáloch reagujú veľmi málo, volia personalisti už spomínaný Linked In alebo v krajných prípadoch Facebook.

Ani sa nepohol z domu
Výhodou komunikácie na spomínaných sieťach je, že sa nemusíte pohnúť z izby vášho domu. Dokonca ani kvôli fotografiám. Veď digitálne fotoaparáty má dnes už takmer každý. Akurát si pri výrobe vášho portrétu z domu zvoľte vhodné pozadie. Určite nie nábytkovú stenu či kuchynskú linku. Z domu svoju novú kariéru v reklamnej agentúre začal jeden z absolventov masmediálnej komunikácie. Svojím spôsobom mu pomohol aj Facebook, ale i fakt, že veľmi dobre zvažoval, koho si zvolí do okruhu spriaznených ľudí. Ako jeden z mála pochopil, že ide o dvojsečnú zbraň, a preto svoj profil neznehodnotil nevhodnými textami, videami a fot ografiami. Pomohlo mu tiež to, že sa prostredníctvom spomínanej siete kontaktoval s ľuďmi pohybujúcimi sa v tejto sfére. Podľa Mariany Turnanovej zo spoločnosti Target je tento štýl komunikácie veľmi výhodný. Práve takýmto spôsobom môžu získavať nenahraditeľný zdroj kandidátov, ktorých by inak hľadali s ťažkosťami. Výhodnosť je vzájomná, pokiaľ oslovení kandidáti súhlasia s tým, aby pre pracovný pohovor boli vôbec oslovení.

Prečítajte si aj:
Vaše koníčky nikoho nezaujímajú

V anonymnom prostredí internetu je pre uchádzača často lákavé profil upraviť tak, aby bol pre zamestnávateľa zaujímavejší. Niekto si pridá zodpovednosti, iný podľa svojho profilu hovorí plynulo po anglicky, aj keď na dovolenke môže byť rád, ak si objedná kávu... Verte mi, tieto "úpravy" sa väčšinou nevyplácajú, buď sa veľmi rýchlo odhalia počas osobného pohovoru či assessment centra, kam budete pozvaní, alebo ich neskôr vyvrátia overované referencie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 11:35