StoryEditor

Nepokazte si domácu zábavu pomalými prístrojmi

02.02.2011, 23:00

Priveľa zariadení môže vašu domácu wifi sieť spomaliť. Každé pripojenie na internet má totiž svoje obmedzenie rýchlosti, a tak je dobré ho prispôsobiť vašim nárokom. "Všetky zariadenia, ktoré naraz sťahujú z internetu dáta, si toto množstvo delia. Čím viac súčasne komunikujúcich zariadení, tým nižší podiel na rýchlosti má každé z nich. Pokiaľ nie je rýchlosť pri zariadení dostatočná, riešenie je internet s vyššou rýchlosťou prenosu dát alebo menej súčasne pracujúcich zariadení," vysvetľuje František Vámoši z firmy NAY.

Zastaraný by však nemal byť ani wifi router, pretože rýchlosť týchto zariadení sa v posledných rokoch čoraz zvyšovala. Pri výbere tohto prístroja preto overte, v akom štandarde pracuje. "Štandard 802.11n je v súčasnosti trendom, čo sa týka rýchlosti prenosu a stability," upozorňuje Daniel Bohunický zo spoločnosti Asus.

Okrem rýchlosti však existuje ešte jeden háčik. "Môže dôjsť k problémom s kompatibilitou. V prvom rade je dobré si prezrieť webové stránky výrobcu routra, kde uvádza kompatibilné zariadenia pre každý model routra a, samozrejme, sa tiež informovať, v akom formáte by mal byť daný USB disk tak, aby pracoval správne," dodáva Bohunický.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 22:26