StoryEditor

Ani nám partneri neplatili

06.02.2011, 23:00

Matej Majerčák, predseda predstavenstva Sibamac a partner firmy Neuropea

Čo priviedlo Sibamac do dnešnej situácie?
Dôvodom súčasného stavu spoločnosti bola séria niekoľkých udalostí. Jednou z nich bola aj zákazka Cyklotrónového centra, pretože za odvedené práce sme nedostali zaplatené. Naša zazmluvnená strana, ruský partner vypovedal zmluvu. Na túto výpoveď mal podľa právnikov nárok, pretože nedochádzalo k plneniu podľa zazmluvneného harmonogramu. Druhým faktorom bol celkový stav a pokles hospodárstva z dôvodu finančnej krízy a následne druhotnej platobnej neschopnosti investorov.

Koľko peňazí by mohol Sibamac získať z arbitráže?
Celkový nárok, s ktorým sme išli do arbitráže v súvislosti s Cyklotrónovým centrom, bol takmer šesť miliónov eur. Viem, že arbitrážny súd by mal v relatívne krátkom časovom horizonte vyniesť rozsudok, ktorý, pevne veríme, bude pozitívny pre firmu Sibamac. Ale čo sa týka stavu arbitrážneho konania, tak by som nerád zachádzal do detailov, pretože som viazaný mlčanlivosťou z toho titulu, že súd ešte nerozhodol a ešte prebieha.

Malo svoj podiel na úpadku aj vedenie spoločnosti?
Podľa môjho názoru manažment, ktorý bol v Sibamacu, nedokázal flexibilne reagovať na vzniknutú situáciu, nepredvídal ju a nerobil podľa môjho názoru potrebné kroky, ktoré boli nevyhnutné a logické. Hovorím o redukovaní nákladov a renegociácií zmlúv, o znižovaní počtu zamestnancov tak, aby bola spoločnosť schopná sa cez ťažké obdobie preniesť. Toto sa však nedialo.

Končí vaše partnerstvo s Národným tenisovým centrom?
Národné tenisové centrum si prihlásilo svoju pohľadávku do reštrukturalizácie a je nezabezpečený veriteľ, a teda bude uspokojený rovnakou mierou ako ostatní nezabezpečení veritelia. Hoci individuálna dohoda neexistuje, z pozície krízového manažmentu nie je mysliteľné, aby Sibamac financoval niečo ako Národné tenisové centrum, keď máme záväzok voči ostatným veriteľom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. jún 2024 03:18