StoryEditor

Vychutnajte si videá z Youtube cez televízor

02.02.2011, 23:00

S novým trendom prepájania domácej elektroniky s internetom či počítačmi sa na trhu začali objavovať aj prvé prístroje s wifi technológiou. Netreba za nimi síce chodiť do špecializovaných predajní, no ich cena môže byť o niečo vyššia než pri štandardných výrobkoch. "Ponuka produktov je veľmi široká. Väčšina zariadení, ktorá dokáže v nejakej podobe využiť internet, existuje s podporou wifi, ako napríklad tablety, Blu-ray prehrávače a televízory, či audio mikrosystémy," hovorí František Vámoši z oddelenia marketingu spoločnosti NAY.

Youtube v televízore
Televízor s wifi anténou, ktorý už ponúkajú všetky renomované značky, vám prenesie multimediálny obsah počítačovej siete až do vašej obývačky. Prostredníctvom wifi routera (smerovača) sa televízor spojí s internetom bezdrátovo a vy budete môcť sledovať videá či internetové stanice na televíznej obrazovke priamo zo sedačky. "Pripojenie na internet v televízore, či už cez wifi alebo kábel umožňuje v závislosti od výrobcu funkcie ako prístup na stránky Youtube, Picasa, alebo napríklad používanie Skype-u," vraví Vámoši.

Cenu ovplyvní obrazovka
Najvyššie modelové rady takmer všetkých renomovaných výrobcov už ponúkajú aj plnohodnotný prehliadač na neobmedzené surfovanie. Niektoré z nich využívajú wifi technológiu aj pri diaľkovom ovládaní.

Cenový rozdiel wifi modelov pritom nie je oproti ostatným prístrojom taký výrazný. "Rozdiel v cene medzi televíznym prijímačom s wifi a bez nie je veľký. Viac ovplyvňuje cenu veľkosť uhlopriečky alebo použitá technológia ako napríklad LED, LCD, alebo plazmová technológia," vysvetľuje Vámoši. televízor s LED obrazovkou s osemdasiatdvacentimetrovou uhlopriečkou a s podporou wifi je možné na Slovensku kúpiť už za niečo vyše 500 eur.

Šanca pre sieťové rádiá
Výrobcovia elektroniky ako Sony, či Phillips mysleli aj na milovníkov internetových rádií. Niektoré audio systémy sa vďaka wifi modulom dokážu pripojiť na internet a drahšie modely sú dokonca vybavené pevným diskom, ktorý dokáže hudbu uchovať v digitálnom formáte. "Audio zostavy majú menšie možnosti na využitie internetu, existujú však modely, ktoré využívajú wifi na pripojenie k počítaču ako k zdroju hudby," tvrdí Vámoši. Miroslav Hargaš

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. jún 2024 06:11