StoryEditor

ČEZ podlezie ceny plynu o desatinu

20.01.2011, 23:00

Slovenské domácnosti môžu získať lacnejší plyn. Do konkurenčného boja so Slovenským plynárenským priemyslom vstúpil český energetický gigant ČEZ, ktorý do ponuky pridal aj elektrickú energiu. Od pondelka svojim zákazníkom navyše garantuje nižšiu cenu, než akú ponúka konkurencia. "Zákazníci ušetria desať percent z ceny elektriny a plynu oproti tradičným dodávateľom,“ povedal riaditeľ divízie obchodu ČEZ Alan Svoboda.

 

Žiadajú dvojročnú vernosť
ČEZ, ktorý na Slovensku pôsobí od roku 2006, prišiel s plynom pre české domácnosti už v minulom roku. Doteraz tam získal viac ako 60-tisíc zákazníkov spomedzi domácností a malých podnikateľov. "V súvislosti s liberalizáciou trhu s plynom nastal pre nás vhodný čas na vstup na slovenský trh,“ vysvetlil Svoboda.

Spoločnosť slovenským zákazníkom ponúka kombináciu, ale aj samostatné dodávky plynu a elektriny pri 24-mesačnej viazanosti. "Súvisí to pravdepodobne s možnosťou nakúpiť na toto obdobie plyn za výhodnú cenu, ktorú oni považujú za konkurencieschopnú aj v ďalšom období,“ vysvetľuje Peter Marčan z Inštitútu energetickej bezpečnosti.

Počas obdobia dvoch rokov, keď zákazník nemôže zmluvu vypovedať, sa ČEZ rozhodol garantovať nižšiu cenu počas celého obdobia trvania tohto kontraktu. "K stratégii a cenovej politike Skupiny ČEZ sa vyjadrovať nebudeme. Bolo by však dobré vysvetliť, že daná úspora predstavuje úsporu iba z časti ceny, a to za dodávku. To znamená, že približne z polovice ceny za elektrinu. Ostatné poplatky sú pre všetkých dodávateľov rovnaké,“ oponuje Peter Kimijan, vedúci komunikácie Západoslovenskej energetiky.                                              

Nakupujú lacnejšie
Slovenský plynárenský priemysel, ktorý bol dosiaľ pre 1,4 milióna domácností jedinou alternatívou, zaznamenal na tomto trhu minulý rok stratu 83 miliónov eur. Podobnú alebo vyššiu stratu očakáva v tomto segmente aj v tomto roku. Podľa Svobodu je ČEZ v inom postavení. "Slovenský plynárenský priemysel má podpísanú historicky dlhodobú zmluvu na dodávku plynu predovšetkým z Ruska. Táto zmluva je fixovaná na cenu ropy a tým pádom je cena toho plynu viac-menej predurčená vývojom cien ropy,“ hovorí Svoboda a dodáva, že jeho spoločnosť nakupuje plyn na rôznych európskych trhoch, kde je táto komodita dostupná za omnoho nižšiu cenu.

"Z našich skúseností vyplýva, že pre domácnosti je mimoriadne dôležitá aj dostupnosť a s ňou súvisiace služby. V parametri obsluhy zákazníkov a dostupnosti je aj vďaka 19 zákazníckym centrám pozícia SPP bezkonkurenčná,“ povedal na margo ponuky ČEZ-u Ondrej Šebesta, hovorca Slovenského plynárenského priemyslu.

Tretí príde čoskoro
Očakáva sa, že krok českých energetikov na trh domácností ukáže cestu aj ďalším firmám, ktoré zatiaľ dodávajú plyn len veľkým súkromným zákazníkom. Najbližšie konkurenciu rozšíri spoločnosť Magna, pričom prvé dodávky do domácnosti začnú testovať jej konatelia už prvého apríla. "Cieľom zmeny dodávateľa je odladiť celý proces zmeny od prípadných nedostatkov ,na sebe‘ tak, aby sme od prvého júla mohli túto komoditu ponúknuť svojim spokojným odberateľom elektriny,“ vraví Martin Ondko, konateľ spoločnosti Magna E.A. Nasledovať ju bude Elgas v roku 2012 a VNG Slovakia v roku 2013. RWE Gas Slovensko zatiaľ vstup na trh s plynom pre domácnosti analyzuje a Shell ostáva pri priemyselných a obchodných zákazníkoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 22:12