StoryEditor

Agentúra S & P zvýšila Slovensku rating

02.03.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S & P) včera zvýšila úverový rating Slovenska v zahraničnej mene z úrovne BBB/A-3 na úroveň BBB+/A-2. Stalo sa tak po vyhlásení slovenského víťazstva v súboji o juhokórejskú automobilku Hyundai. Výhľad ratingu ostáva pozitívny. S & P zároveň potvrdila úverový rating v domácej mene na úrovni A-/A-2. Výhľad pre tento rating je stabilný.
"Zvýšenie ratingu v zahraničnej mene odráža postupné prijímanie ekonomických reforiem a ich následné uplatňovanie spolu so širšou medzinárodnou politickou a ekonomickou integráciou Slovenska," vyhlásila úverová analytička S & P Kristel Richardová. "Tieto faktory podporili priame zahraničné investície, čo posilnilo ekonomickú štruktúru Slovenska a perspektívy ďalšieho ekonomického rastu. Zlepšená úverová schopnosť Slovenska takisto odráža snahu vládnych autorít o upevnenie rovnováhy v snahe naplniť maastrichtské kritéria a vstúpiť do eurozóny v rokoch 2007 až 2008," dodala Richardsová.
Ďalšia politická a ekonomická integrácia pomôže Slovensku prilákať nové mimoprivatizačné zahraničné investície. Výsledkom toho sú očakávania krajiny o dosiahnutí najvyššieho ekonomického rastu spomedzi všetkých krajín strednej a východnej Európy aj napriek súčasnej stagnujúcej medzinárodnej ekonomickej situácii.
Zvýšenie úverového ratingu Slovenska analytikov neprekvapilo. S & P bola totiž jedinou ratingovou agentúrou, ktorá so zvýšením hodnotenia váhala. Rozhodnutie agentúry však analytici nespájajú s rozhodnutím Kia Motors o umiestnení svojej novej automobilky na Slovensku.
Podľa Mária Blaščáka z Ľudovej banky bolo zvýšenie ratingu zo strany agentúry prirodzeným krokom. V porovnaní s agentúrami Fitch Rating a Moody's bolo totiž hodnotenie S & P na najnižšom stupni. Podľa Juraja Kotiana zo Slovenskej sporiteľne prišlo zvýšenie hodnotenia prekvapujúco v čase, keď sa diskutuje o tom, či sú reformy potrebné a či ich treba podporovať. "Zvýšenie ratingu potvrdilo, že reformy sú nevyhnutné. Rating zohľadňuje zlepšenie zahraničného obchodu, zníženie deficitu verejných financií a prílev priamych zahraničných investícií," uviedol Kotian.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 22:51