StoryEditor

Exkluzívne z Berlinale: Zlatý medveď krúži okolo iránskeho filmu

17.02.2011, 23:00
Najhorúcejším kandidátom na prestížnu cenu je iránska snímka Nader a Simin.

Na tohtoročnom prestížnom filmovom festivale Berlinale je značná koncentrácia hviezd, ale množstvo dobrých filmov v súťaži o Zlatého medveďa až také masívne nie je. Prekvapením sa však stal iránsky film Nader a Simin od režiséra Asghara Farhadiho, ktorý je parádnou drámou o vine a treste.

Ani Rusi, ani Francúzi. Je tu Irán
Ruský film o prechľastanej noci v dobe černobyľskej katastrofy v apríli 1986 s názvom V sobotu je vyslovene zmarenou príležitosťou pozrieť sa znova na udalosť, ktorá pred 25 rokmi zmenila náš vzťah k energetickej bezpečnosti a podtunelovala sovietsky systém. Animované Príbehy noci od francúzskeho režiséra Michela Ocelota sú natočené vo fascinujúcom 3D a v šiestich rozprávkových príbehoch rozpráva, ako vzniká scenár k filmu v jednu noc v jednom starom kine. Pozeranie sa na africkú džungľu a vodopády je iste krásne, ale nie také krásne ako krajiny vo filme Avatar.

Od komorného iránskeho filmu Nader a Simin tak už divák neočakával veľa. Stal sa však zázrak. Film je otvorený scénou, v ktorej Simin žiada o vysťahovanie do cudziny. V dobe, keď je arabský svet v revolučnom prerode a svet islamských mulláhov sa dostáva do stále väčších diskusií, je slovné spojenie "odchod do cudziny“ politickým atakom. Film pokračuje takto: Manžel Nader emigráciu odmietne a navrhne rozvod. nechce totiž odísť od svojho otca, starčeka pripútaného na lôžko s Alzheimerovou chorobou. A v tejto chvíli sa vo filme rozbehne brilantná hra viny a trestu.

Kde je pravda, a kde Korán...
Nader má svojho otca síce rád, ale nemá naňho čas. A tak k nemu zaobstará pomocníčku. Je to tehotná žena, jej muž je nezamestnaný. Peniaze potrebujú ako soľ. Pomocníčka musí starčeka umývať na citlivých miestach, čo zakazuje Korán. Žena preto nepovie svojmu mužovi o tom, kam chodí pracovať. Jedného dňa žena odíde k lekárovi. Počas jej neprítomnosti starček spadne z postele a takmer zomrie. Nader sa rozhodne ženu vyhodiť, pričom príde k potýčke, pri ktorej žena potratí. Celý ďalší dej sa točí okolo toho, či Nader o jej tehotenstve vedel, alebo nie. Vedel, ale zaprie to. Jeho dcéra Termeh mu nakoniec dosvedčí, že nevedel. Nader teda nemusí ísť do väzenia a všetko sa skončí mimosúdnym vyrovnaním. Jej muž tesne predtým chce, aby sa očistila a prisahala nad Koránom, že potratila následkom Naderovho násilia. A práve v tejto chvíli sa žena prizná svojmu mužovi, že potratila, ale už o deň skôr, než pôvodne tvrdila. Pravda je vonku, Korán zostáva ležať vo vedľajšej miestnosti. Nader a Simin je horúci kandidát na jednu z najvyšších cien festivalu.


menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 08:49