StoryEditor

Sibamac musí predávať majetok

06.02.2011, 23:00

Spoločnosť Sibamac sa chce vrátiť naspäť do hry. Kedysi jedna z najväčších stavebných firiem, ktorá momentálne bojuje o holú existenciu v reštrukturalizácii, by mala začať stavať ešte pred koncom tohto roka. Predchádzať tomu bude predaj časti majetku a dohoda s veriteľmi, ktorú musí požehnať súd. "Pevne verím, že schválime reštrukturalizačný plán do konca apríla. Proces implementácie reštrukturalizačného plánu by mohol trvať asi 12 až 18 mesiacov, pesimistickejší odhad je 24 mesiacov,“ tvrdí Matej Majerčák, predseda Predstavenstva Sibamacu a človek zodpovedný za jeho ozdravenie.                                                                                                                         

Ľuďom dlhujú 1,4 milióna
Firma, ktorá kedysi zamestnávala stovky ľudí, si momentálne vystačí s 65 zamestnancami. Kvôli zmrazeným účtom sa totiž nič nestavia, spoločnosť len pripravuje zákazky, aby ich prípadne mohla realizovať v závere tohto roka. Avšak už pod taktovkou nového manažmentu. "Momentálne máme rozrokované zákazky niekde na úrovni dvanásť až trinásť miliónov eur. Rokuje sa však ťažko, pretože musíme partnerov presvedčiť, že to, čo chceme so spoločnosťou urobiť, má zmysel,“ vysvetľuje Majerčák a priznáva, že rokovania s potenciálnymi klientmi sú ťažké, pretože nad firmou stále visí hrozba konkurzu.

Sibamac má dlhy takmer 15,8 milióna eur, z čoho 1,4 milióna sú nevyplatené mzdy zamestnancom. Tí by mali časť svojich výplat získať späť spolu s ďalšími nezabezpečenými veriteľmi, ktorých je okolo 540. Aby každý dostal niečo späť, bude potrebné speňažiť časť majetku spoločnosti. "Bez predaja majetku to nepôjde. Spoločnosť má dve administratívne budovy, stavebný dvor, stavebné mechanizmy a aj ďalší hnuteľný majetok. Chceme sa vyhnúť predávaniu majetku pod tlakom aby sme mohli vygenerovať z predaja čo najviac hodnoty a veriteľom zabezpečiť čo najväčší výťažok,“ vraví Majerčák.

Popularita rastie
Počet žiadostí o reštrukturalizáciu rástol v minulom roku okrem iných odvetví aj v stavebníctve. V predchádzajúcich obdobiach pritom stavebné firmy, ktoré sa dostali do finančných problémov, končili takmer výlučne v konkurze. Okrem Sibamacu momentálne prebieha reštrukturalizačné konanie napríklad v spoločnostiach CISS a Pienstav. "V roku 2010 evidujeme 11 žiadostí o povolenie reštrukturalizácie firiem v stavebníctve,“ povedal Juraj Janči, prokurista spoločnosti Euler Hermes Servis.

Reštrukturalizácia podniku by vo všeobecnosti mala priniesť oproti konkurzu výhodnejšie riešenie pre obe strany. Majiteľ firmy môže ďalej pokračovať vo výrobe bez tlaku veriteľov, a tým sa z reštrukturalizácie vráti viac peňazí ako z konkurzu. Podľa Jančiho je na Slovensku úspešnosť reštrukturalizácií 20 až 40 percent pre nezabezpečených veriteľov. Návrh na reštrukturalizáciu však musí prísť ešte pred tým, než je firma definitívne na kolenách. "Schopnosť ,úspešne absolvovať‘ proces reštrukturalizácie je podmienená preukázaním dostatočného počtu zákaziek a produkcie, schválením reštrukturalizačného plánu a najmä dohodou so zabezpečenými a nezabezpečenými veriteľmi,“ upozorňuje Janči.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 22:23