StoryEditor

odborník radí

26.06.2012, 00:00

Mám problém s mojou 5-ročnou dcérou. Podľa môjho názoru pije veľmi málo tekutín. Najhoršie je to v škôlke, kde sa o pitný režim takmer nestarajú a doma ju musím do pitia nútiť. Aké problémy jej z nedostatočného príjmu tekutín hrozia? Dá sa nejako dieťa naučiť, aby samo od seba piť?
Určite to nie je dobré, je to až nebezpečné pre zdravie dieťaťa. Okrem toho že môže byť celkovo unavené tak mu hrozí dehydratácia, ktorá práve u detí môže byť veľmi nebezpečná a môže viesť k poškodeniu organizmu. V prvom rade je dôležité byť pre deti príkladom, veď deti sa učia hlavne napodobňovaním. Ak sami počas dňa pijete pravidelne, dávajte si záležať, aby vás pritom dieťa videlo. Ideálne je mať fľašu s vodou pri sebe a ponúkať ju vždy, keď je na to príležitosť. Pri hre, počas prechádzky, pri pozeraní rozprávok alebo pri športovaní. Vhodná je pramenitá voda určená na každodennú konzumáciu. Z vlastných skúseností, aj zo skúsenosti tisícok slovenských mamičiek môžem odporučiť dojčenské vody, ktoré spĺňajú tie najnáročnejšie hygienické kritériá. Najlepšie je vybrať tie, ktoré majú nízky obsah sodíka, optimálne množstvo vápnika a horčíka, ale najmä nízku mineralizáciu.

Idem s deťmi -- 1,5-ročnou dcérou (stále ju dojčím) a 7-ročným synom autom na dovolenku k moru. Ako by som mala zmeniť ich pitný režim, keď väčšinu času strávia v horúcejšom prostredí?
Mnoho rodičov počas dlhšej cesty obmedzuje deťom prísun tekutín, aby nepotrebovali často chodiť na toaletu. Je to však veľká chyba. V letných mesiacoch je pravidelný pitný režim dôležitejší ako kedykoľvek inokedy. Sladené a sýtené nápoje smäd neuhasia, naopak, podporujú ďalší. Najlepším riešením je vziať si so sebou na cestu čistú pramenitú vodu určenú na každodennú konzumáciu. Odporúčam napríklad pramenité vody, ktoré sú k dispozícii aj v tzv. nonstop balení s praktickým uzáverom a zobáčikom, vďaka ktorému sa dieťa neobleje ani počas jazdy. Dieťaťu vodu pravidelne ponúkajte, keďže deti smäd nepociťujú, alebo mu nevenujú pozornosť. Pitný režim u každého dieťaťa je individuálny, pričom sa zohľadňuje jeho vek, pohlavie, výška aj váha. Ročné dieťa potrebuje približne 100 -- 150 ml tekutín na kilogram svojej hmotnosti, ktoré dokáže získať čiastočne zo stravy a čiastočne tekutiny musíme zabezpečiť pitím. V podstate by každú hodinu okrem spánku malo vypiť 50 ml tekutín. Čím je dieťa staršie, tým väčší prísun tekutín potrebuje.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 14:59