StoryEditor

Ako sa darí nemocniciam znižovať náklady?

19.06.2012, 00:00

Monika Šimunová, PR špecialistka, Dôvera zdravotná poisťovňa
1. Zdravotné poisťovne môžu zo zákona vykonávať jedine kontrolu efektívneho a účelného vynakladania finančných prostriedkov z verejného zdravotného poistenia. Inými slovami, kontrolujeme, či lekári skutočne vykonali také výkony, ktoré vykázali na pacienta a za ktoré sme zaplatili. Sledujeme, či predpísané lieky boli predpísané v súlade s legislatívnymi a medicínskymi obmedzeniami.
2. Priestor na efektívnejšiu prevádzku je určite vo veľkých fakultných a univerzitných nemocniciach.

Judita Smatanová, hovorkyňa, Union zdravotná poisťovňa
1. Efektívne využívanie zdrojov verejného zdravotného poistenia je trvalá úloha vzhľadom na ich limitovaný objem pri stále rastúcich potrebách (napriek podpore ambulantnej zdravotnej starostlivosti sa za posledných 15 rokov zvýšil počet hospitalizácií o 14 percent). Komunikujeme individuálne s každým poskytovateľom ústavnej zdravotnej starostlivosti a ak v spolupráci s našou či inou zdravotnou poisťovňou nájde cestu k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov verejného zdravotného poistenia, určite ho podporujeme a zmeny zapracúvame do zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
2. Nemocniciam na Slovensku jednoznačne chýba benchmarking, teda vzájomné porovnanie ich výkonnosti, nákladovosti a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Nemocniciam bez neho chýbajú informácie, na základe ktorých by mohli kopírovať procesy úspešných. V tomto ohľade by malo byť prínosom skoré zavedenie DRG na Slovensku. DRG totiž nie je len úhradový mechanizmus, ale aj významný manažérsky nástroj.

Dana Gašparíková, hovorkyňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa
1. Ústavné zdravotnícke zariadenia sa v dodatkoch k zmluvám s našou poisťovňou zaviazali, že budú znižovať náklady na indikované SVLZ a znižovať náklady na lieky, dietetické potraviny a špeciálny zdravotnícky materiál o sedem percent. Toto zníženie však nesmie mať vplyv na zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a zvýšenie počtu pacientov čakajúcich na poskytnutie zdravotnej starostlivosti.
2. Priestor na šetrenie vidíme v centrálnom nákupe vybraných liekov, zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych pomôcok, lepšom manažovaní pacienta, odstraňovaní duplicitných vyšetrení, ale i v zefektívňovaní prevádzkových činností a pod.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 12:54