StoryEditor

Míňate príliš veľa? Týchto sedem vecí vám ušetrí peniaze

09.06.2014, 10:00
Autor:
iDnesiDnes
Ideálne je, keď príjmy prevyšujú výdavky. Ak to tak nie je, prejdite si náklady a skúste ich znížiť. Pozrite si rady, ako ušetriť v domácnosti.

Z času na čas sa oplatí urobiť si inventúru rodinných financií a ujasniť si, koľko máte, na čo šetríte, aké máte rezervy alebo či potrebujete poistenie. To vám umožní vytvoriť si dlhodobú finančnú stratégiu. Pozrite si praktické rady, ako na to.

1. Príjmy

Jednoduché je to pre tých, ktorí majú len mzdu. Ale nezabudnite ani na príjmy z prenájmu, sociálne dávky, alimenty, privýrobok z podnikania. Nejde o daňové priznanie, počítajte naozaj so všetkými peniazmi aj s sprepitným, ak nejaké dostávate.


2. Výdavky

Ak si vediete niečo ako domáce účtovníctvo, bude to pre vás hračka. Ak nie, začnite spisovať všetky pravidelné platby. Nájom, elektrina, splátky pôžičiek, vreckové pre deti, členstvo v kolkárskom spolku... Odhadnite, koľko mesačne miniete za jedlo, drogériu, oblečenie a ďalšie veci.


3. Úspory a účet

Bilancia príjmov a výdavkov by mala ukázať, ako ste na tom. Ideálne je, keď príjmy prevyšujú výdavky. Ak to tak nie je, prejdite náklady ešte raz, tentokrát so zámerom ich znížiť. Spíšte si, kde plánujete šetriť, nech sa máte v nasledujúcich mesiacoch čoho držať. Vyberte si banku, kde buď nebudete platiť vysoké poplatky, alebo najlepšie žiadne. Porovnajte ceny dodávateľov energií, telefónnych operátorov, internetu a ďalších iných.


4. Rezervy

Finančná rezerva by mala byť vo výške aspoň trojnásobku mesačných príjmov. Ak je rozpočet zaťažený vyššími pravidelnými platbami, ako je potrebné splátka hypotéky, malo by to byť ešte viac. 

Rezerva musí byť rýchlo dostupná (teda likvidná), takže napríklad termínovaný vklad alebo penzijné sporenie sa veľmi nehodí. Vhodný je buď druhý účet v banke, alebo sporiaci účet. Ak rezervu ešte nemáte, začnite s jej budovaním. Nevznikne hneď, ale keď budete posielať na osobitný účet napríklad dvadsať eur mesačne, snáď ju vytvoríte skôr, než ju budete potrebovať.


5. Poistenie

Ak nemáte toľko úspor, aby ste bez problémov preklenuli napríklad polročnú pracovnú neschopnosť či ťažké následky úrazu, vyplatí sa dohodnúť si poistenie. Základom je poistenie trvalých následkov úrazu - lacnejší typ poistky, ktorú plne využijete, keď je naozaj zle (amputovaná končatina, invalidný vozík, poškodenie zraku či sluchu). Životné poistenie je vhodné tam, kde sú na príjme poisteného závislí ďalší ľudia (nezamestnaný manžel, deti).


6. Pôžičky

Požičiavajte si len na veci nevyhnutne potrebné a len v prípade, že ste si istí svojou schopnosťou splácať. Kreditnú kartu používajte len vtedy, keď viete, že zvládnete splácať vždy v bezúročnom období, inak by úver vyšiel príliš draho. 


7. Investície

O investíciách uvažujte až vtedy, keď máte voľné finančné rezervy. Investovať všetky peniaze, alebo si dokonca na investíciu požičať je veľmi nezodpovedné. Musíte počítať s tým, že môžete aj prerobiť. Nie je dobré zaväzovať sa k "povinnej" investícii u životného poistenia. Hradiť dopredu poplatky za investovanie sa zvyčajne nevypláca. Hoci dostanete zľavu, ale neviete, či vydržíte platiť predpokladaný počet rokov, aká bude inflácia, či sa poplatky v priebehu rokov nezmenia a podobne.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-19 09:42:00 - Feat.: 0 - Title: Pre vstup do druhého piliera by mala stačiť len zmluva
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 03 - Modified: 2024-02-16 10:01:49 - Feat.: - Title: Rozmýšľate ako ušetriť? Ponúkame vám 12 tipov 04 - Modified: 2024-01-13 09:06:21 - Feat.: - Title: Slováci sa prispôsobujú inflácii. Polovica chce šetriť, iný viac investovať 05 - Modified: 2024-01-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem uľahčiť vášmu rodinnému rozpočtu? Tu je desať tipov, ako ušetriť na energiách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 00:30