StoryEditor

Pacient si poplatkom u lekára môže znížiť dane

16.01.2015, 09:00
Autor:
turtur
Do daňových nákladov si môže dať poplatok u lekára živnostník. Zamestnancovi by ho mala firma vrátiť, ale je pre ňu daňovým výdavkom.

     Príjem lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka z poplatkov, ktoré vyberie od pacientov, je pre nich zdaniteľný príjem.
„Zahrnú si ho do svojich príjmov alebo výnosov podľa toho, či vedú jednoduché alebo podvojné účtovníctvo,“ vysvetľuje viceprezidentka Komory daňových poradcov Alica Orda-Oravcová. Z hľadiska DPH treba zvážiť, či ide o poplatok, na ktorý sa vzťahuje oslobodenie od dane, alebo nie.
Ak sa lekár pre DPH zaregistroval na daňovom úrade, väčšina platieb nad rámec poskytovania zdravotnej starostlivosti podlieha podľa Oravcovej dani z pridanej hodnoty. 

Výdavok zníži dane

Ale pozor. Pacient, ktorý lekárovi zaplatí za jeho výkon, môže si tento výdavok uplatniť ako daňový vo svojom účtovníctve len vtedy, ak spĺňa podmienky zákona o dani z príjmov. Napríklad ak ide o vydanie zdravotného preukazu, ktorý živnostník potrebuje na svoje podnikanie. V opačných prípadoch bude na podnikateľovi, aby pri daňovej kontrole preukázal súvislosť výdavku so svojím biznisom.   

Firma platbu uhradí 

Zamestnancovi sa neraz stane, že zamestnávateľ požaduje od neho potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti, za ktoré však treba platiť. „Následne zamestnávateľ zamestnancovi tento výdavok vráti. Ak ide o náhradu výdavkov zamestnanca v súvislosti s jeho výkonom práce, považuje sa u neho táto náhrada za príjem, ktorý sa nezdaní a neplatia sa z neho ani odvody. Pre zamestnávateľa je však daňovým výdavkom, takže si ho môže dať do nákladov,“ pripomenula Oravcová.

Kedy daň aj odvody?

Iná situácia by nastala, ak by išlo o dobrovoľné plnenie. Napríklad ak by zamestnávateľ zaplatil zamestnancovi vyšetrenie kvôli vodičskému oprávneniu. V takom prípade sa môže takáto náhrada považovať za plnenie poskytnuté zamestnancovi, pri ktorom musí firma ako platiteľ príjmu zraziť zamestnancovi pri mzdovom zúčtovaní daň aj odvody.  

01 - Modified: 2007-02-15 07:27:31 - Feat.: 0 - Title: Budaj vychytal "káčerov"
01 - Modified: 2024-05-07 13:30:47 - Feat.: - Title: Minister predstavil víziu nového rezortu za desiatky miliónov eur. Vyjadril sa aj k národnému menu 02 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 03 - Modified: 2024-05-06 10:03:28 - Feat.: - Title: Šéf VšZP pre HN: Zvýšenie poplatkov je efektívnym riešením, zdravotnú starostlivosť často nadužívame 04 - Modified: 2024-05-06 06:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Koaly sa rodia bez imunity, preto jedia výkaly svojej matky. Prečítaj si šialené fakty, ktoré ťa šokujú 05 - Modified: 2024-04-30 07:26:24 - Feat.: - Title: Spomaľovanie inflácie brzdia v súčasnosti najmä ceny služieb. Náklady prenášajú do cien, tvrdia analytici NBS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 03:17