StoryEditor

Aké zmeny môžeme očakávať v dôsledku daňovej reformy?

Od 1. 1. 2004 sa navrhuje najradikálnejšia zmena daňového systému, zmeny v jednotlivých daniach by sa mali týkať:

Daň z príjmov
Navrhuje sa zavedenie tzv. rovnej dane, t. j. zdaňovanie všetkých druhov príjmov (ziskov) právnických osôb i fyzických osôb jedinou lineárnou sadzbou vo výške 20 % a odstránenie čo najširšieho okruhu výnimiek a oslobodení, a to od 1. 1. 2004. Nový spôsob zdaňovania by mal priniesť podstatné zjednodušenie systému zdaňovania príjmov (ziskov) právnických osôb i fyzických osôb.

Daň z pridanej hodnoty
Pri tejto dani sa uvažuje o zdanení tovarov a služieb jednou percentuálnou sadzbou DPH 20 % u každého platiteľa tejto dane z jeho pridanej hodnoty. Po termíne vstupu do EÚ bude zákon o dani z pridanej hodnoty plne novelizovaný s princípmi platnými v krajinách EÚ. Zmena sadzieb dane sa plánuje s účinnosťou od 1. 1. 2004 a zavedenie úplne nového zákona je plánovaný na 1. máj 2004.

Spotrebné dane
Harmonizácia týchto daní sa predpokladá ku dňu vstupu SR do EÚ s tým, že od 1. 1. 2004 sa uvažuje o zavedení systému daňových skladov v súlade so smernicou č. 92/12/EHS a s úpravou daňových sadzieb z piva a vína tak, aby výška sadzby zodpovedala percentuálnemu obsahu alkoholu v týchto nápojoch. Navrhuje sa tiež úprava sadzieb spotrebnej dane z minerálnych olejov.

Daň z nehnuteľností
V budúcnosti by sa mali všetky nehnuteľnosti zdaňovať na hodnotovom princípe. Ocenenie nehnuteľností na úrovni trhových cien by sa však malo realizovať až v strednodobom horizonte. Sú navrhnuté aj čiastkové zmeny v dani z nehnuteľností k 1. 1. 2004 s cieľom posilnenia vlastných daňových príjmov veľkých miest a vytvorenia priestoru na zníženie transferov týmto obciam zo štátneho rozpočtu. Bude tiež preskúmaná i alternatíva zavedenia zdaňovania len pozemkov (t. j. zrušenie dane zo stavieb a dane z bytov) od. 1. 1. 2004 alebo od 1. 1. 2005, pri zachovaní rovnakého celkového objemu vybranej dane.

Daň z dedičstva, daň z darovania, daň z prevodu nehnuteľností
Uvažuje sa o zrušení tejto dane.

Cestná daň
V oblasti zdaňovania motorových vozidiel (cestnej dane) sa navrhuje, aby predmetom dane boli len úžitkové vozidlá, t. j. upustilo by sa od zdaňovania osobných motorových vozidiel.

Miestne poplatky
Mali by sa ponechať, avšak pri niektorých sa navrhuje prehodnotiť ich opodstatnenosť. Týka sa to najmä poplatkov za užívanie verejného priestranstva, zber, prepravu a zneškodnenie komunálnych a drobných stavebných odpadov, ako aj poplatku z predaja alkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Posledný z uvedených poplatkov sa bude musieť zrušiť najneskôr súčasne so vstupom do EÚ.

Postupnosť krokov daňovej reformy
Jednotlivé návrhy právnych predpisov v oblasti daní by mali byť predkladané tak, že najskôr budú predložené na schválenie návrhy v oblasti spotrebných daní a dane z pridanej hodnoty, t. j. návrhy, ktorých výsledkom je zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu. V závislosti od toho, aký priestor bude vytvorený zvýšením nepriamych daní, bude následne predložený návrh na zníženie priamych daní. Ak by navrhované úpravy v oblasti DPH a spotrebných daní neboli schválené v celom rozsahu, mohlo by to viesť k potrebe prehodnotiť možnosť zavedenia rovnej dane z príjmov fyzických osôb a právnických osôb ihneď a namiesto toho zvoliť scenár postupných úprav v priebehu rokov 2004 až 2006. Tiež by nemuselo byť možné naplnenie ďalších zámerov daňovej reformy, napr. zrušenie zdaňovania dividend, zrušenie dane z dedičstva, dane z darovania a dane z prevodu a prechodu nehnuteľností či zrušenie zdaňovania osobných motorových vozidiel cestnou daňou.
Pomalšie odstraňovanie progresivity zdanenia fyzických osôb a pomalšie znižovanie dane z príjmov právnických osôb by bolo spojené s výraznými fiškálnymi nákladmi a mohlo by sa prejaviť vo zvýšení DPH a spotrebných daní. Pritom očakávané pozitívne efekty zníženia priamych daní by boli oveľa nižšie, pravdepodobne by sa prejavili oveľa neskôr, prípadne by motivovali vznik nových negatívnych vzorcov správania -- napr. podnikatelia by pravdepodobne mali tendenciu presúvať zisky do nasledujúcich období, aby boli už zdanené nižšími sadzbami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 21:58