StoryEditor

Neplatíte účty za telefón? Možno nedostanete hypotéku

25.03.2014, 14:30
V úverovom registri sa môžete ocitnúť ako neplatič aj vtedy, ak nemáte žiadne dlhy.

Aj malý dlh v zdravotnej poisťovni môže narobiť v budúcnosti problémy. Doplatil na to aj čitateľ Marko, ktorý na to prišiel pri vybavovaní úveru v banke. „Pri zriaďovaní hypotéky im vyskočilo v centrálnom systéme, že mám dlh voči exekútorovi,“ opisuje Marko, pričom dodáva, že okrem dlhu v poisťovni, ktorý po vyzvaní exekútorom zaplatil, nemá žiadne iné záväzky. „Budem evidovaný v úverovom registri aj napriek tomu, že som svoj dlh vyrovnal?“ pýta sa, pretože sa chystá znovu požiadať o úver. 

Faktúry za telefón radšej plaťte

Podľa odborníka na osobné financie Stanislava Jendrišáka sa však dlhy a exekúcie voči zdravotným poisťovniam neevidujú v úverovom registri. V registri sú najmä záznamy o úveroch a záväzky voči bankám, a tiež história klienta. „Pravdou však je, že banky sa môžu dostať aj k takým údajom, ak má klient exekúciu napríklad kvôli nezaplateným sociálnym či zdravotným odvodom, alebo dokonca má nezaplatené účty za telefón,“ vysvetľuje, no dodáva, že v banke nevedia zistiť napríklad históriu už zaplatených exekúcií. Ak teda svoj dlh voči exekútorovi Marko zaplatí, nemalo by to zanechať žiadne stopy v registri a v procese schválenia úveru by nemali byť žiadne prekážky.

Až päť rokov

Špecialisti na hypotéky zo skupiny Smart Brokers odporúčajú evidovať všetky svoje dlhy skôr, ako príde k exekúcii. Niekedy sa však stáva, že klient ostáva v registri evidovaný ako neplatič, hoci má všetky pôžičky vyplatené. Podobný status zaskočil aj ďalšieho čitateľa Richarda: „Jeden úver je zaplatený už dva roky, druhý som vyplatil pred ôsmimi mesiacmi.“ Pýta sa, ako z registra „neplatičov“ von. V tomto prípade Jendrišák upozorňuje, že v úverovom registri sa eviduje splácanosť úverov až päť rokov. V praxi to znamená, že ak ste v minulosti splácali úvery s oneskorením, tieto omeškania budú v registri evidované aj napriek tomu, že ste úver celý splatili.

Žiadajte výpis

Iná situácia nastáva, ak ste úver platili pravidelne a včas. Pokiaľ ste aj v takomto prípade evidovaný v zozname ako neplatič, mali by ste to v banke, ktorá vás omylom do registra zaevidovala, reklamovať. „Najlepšie je poslať žiadosť do úverového registra, aby vám poslali výpis, kde uvidíte všetky informácie,“ hovorí odborník. Jedine takto môžete byť „v obraze“ o všetkých zápisoch. Žiadosť pošlite s overeným podpisom a výpis vám pošlú doporučene. Zaplatíte zaň približne 5 eur.

01 - Modified: 2006-03-13 21:11:38 - Feat.: 0 - Title: Pani Jana: Sprostredkovateľka DSS popri riadnom zamestnaní
01 - Modified: 2024-05-04 12:27:44 - Feat.: - Title: Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov 02 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 03 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 05 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 04:05