StoryEditor

Je dvadsaťjeden rokov po smrti. Pre banku ideálny klient

20.11.2013, 10:00
Banka poslala list adresovaný zosnulej žene, ktorá zomrela pred 21 rokmi. Keď ho dcéra otvorila, neverila vlastným očiam.

Dcéra Klára z Prahy, ktorá tento list otvorila, ostala v šoku. „Teší nás, že využívate služby práve v Českej sporiteľni,“ stálo v úvode predvolania. Pani však zomrela v apríli 1992 a vety uvedené v liste dostali pre pozostalých až komický rozmer.

„Vaša spokojnosť je pre nás to najdôležitejšie, preto sa snažíme byť pre Vaše peniaze tou najbezpečnejšou bankou. Od januára 2014 sa v Českej republike začneme riadiť novým Občianskym zákonníkom... Radi by sme Vás upozornili na novinku, ktorú sme pre Vás vo Všeobecných obchodných podmienkach pripravili,“ dočítala sa rodina v liste adresovanej zosnulej žene. „Ako je niečo také vôbec možné? Mama mala v banke vkladnú knižku, ktorú otec po jej smrti zrušil. O ničom ďalšom nevieme,“ napísala Klára.

Plná moc zmenila bankové tajomstvo

Začali sme pátrať. Banka nám obratom napísala, že  chybu nespravila. „Aby sme vám mohli poskytnúť viac informácií, vzhľadom na bankové tajomstvo by sme od vás potrebovali plnú moc,“ vyjadril sa Marek Pšeničný z tlačového oddelenia Českej sporiteľne.

Bankové tajomstvo rešpektujeme, v pátraní chceme pokračovať, aby sme zistili viac informácií. Dostávame od Kláry plnú moc a podpisy nechávame riadne overiť. Overené doklady potom zasielame doporučene do banky. Odpoveď, ktorú dostávame, je prekvapivá. Celý prípad má zrazu úplne nový rozmer.

„Pani Petránková mala v banke tiež osobný účet,“ oznamuje Pšeničný. Dcéru o tomto zistení informujeme, je prekvapená, o účte, ktorý založila jej ťažko chorá matka, vôbec nevedela rodina. Možno to už chorá žena nestihla povedať. O existencii účtu však neinformoval pozostalých ani notár, ktorý spravoval dedičstvo. „Účet mal byť súčasťou dedičského konania, teda s informáciami o ňom musel mať notár, dediči sa mali túto informáciu o účte dozvedieť určite od neho,“ hovorí Pšeničný.

Účet a peniaze v banke tak zostali 21 rokov. Presnejšie povedané, keď rodina oznámila banke, že pani zomrela, utajený účet prešiel do režimu dedičského konania a pretože banka dodnes nedostala oznámenie o výsledku dedičského konania, v tomto režime ho eviduje stále. Ak je účet v takom režime, neposielame žiadne výpisy ani neprebieha iná korešpondencia, iba v takom dôležitom prípade, ako je zmena Občianskeho zákonníka a z nej vyplývajúca zmena Všeobecných obchodných podmienok banky, sme pristúpili k rozosielaniu informácií na čo možno najširšie zoznamy adries viazaných k bežiacim produktom,“ vysvetľuje hovorca banky.

Zrušíte účet, banka údaje o vás archivuje

Banka je presvedčená, že postupovala správne a v ničom nepochybila. „Informácie o klientovi nie sú po jeho smrti zmazané, ale archivované. Táto povinnosť bankám vyplýva zo zákona, lehota je desať rokov po zrušení produktu, v tomto prípade až po vysporiadaní dedičského konania a zrušenie produktu dedičom,“ upresňuje Pšeničný.

Ako vysvetľuje, podľa zákona musí byť umožnené ďalšie fungovanie účtu a vykonávanie obratov peňažných prostriedkov na ňom aj po smrti jeho majiteľa. „Účet je teda naďalej spoplatnený, ale aj rastú na ňom úroky. Notár už počas dedičského konania môže dať nielen pokyn na zrušenie trvalých platieb, ale môže aj určiť osobu, ktorá môže s účtom nakladať, prípadne ho aj zrušiť pred ukončením dedičského konania.“

V tomto prípade banka strháva mesačne 25 českých korún za vedenie účtu. Za 21 rokov sa tým vklad trochu zmenšil, podľa vyjadrenia banky sa dedičom napriek tomu oplatí o účet hlásiť, pretože na ňom stále zostáva určitá menšia suma peňazí. Presnú sumu však banka uviesť nechcela.

Ako sa môžu dediči o peniaze prihlásiť? „Pre nás ako banku by stačilo uznesenie o vysporiadaní dedičstva, na základe ktorého by sme sa dozvedeli, kto je dedič. V prípade, ak je dedičov viac, z tohto dokumentu by malo byť zrejmé, akým dielom je možné sumu z účtu dedičom vyplatiť, samotný účet nemusí byť v dokumente zahrnutý. Nie je nutné, aby rodina musela žiadať o znovuotvorenie dedičského konania,“ uzatvára Pšeničný.

 

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miliardy na opravy ciest
01 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 02 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 03 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 05 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 18:26