StoryEditor

Ako „vydržať“ v ženskom kolektíve. Tu sú zaručené rady

03.02.2015, 09:23
Chcete sa „udomácniť“ v ženskom kolektíve? Ktorým typom mužov sa v nich dobre pracuje? Komunikatívnym a tým, čo majú zmysel pre humor.

Existujú celé odvetvia či oblasti, v ktorých sa zamestnávajú väčšinou ženy. Nie sú to pritom len typicky ženské profesie, ako školstvo či zdravotníctvo alebo kadernícke či kozmetické salóny. Tímy žien prevažujú aj v mnohých časopiseckých či knižných vydavateľstvách alebo trebárs aj v personálnych či účtovníckych oddeleniach.

Pripravte sa na špecifiká

Pre muža, ktorý má byť v tíme žien, je problematika adaptácie v takomto prípade veľmi dôležitá. Nie je od veci, ak mu bude spočiatku pomáhať aj personalista, ktorý dohliada na prispôsobovanie v kolektíve – najmä v prípade nováčikov.

Expert na ľudské zdroje by mal človeka chystajúceho sa pracovať v čisto ženskom tíme pripraviť na isté špecifiká. To preto, aby sa mu pracovalo príjemne, ale aj preto, aby bola jeho práca efektívna.

Psychológia v kolektíve

Podľa psychológov má ženský zamestnanecký kolektív vlastné nepísané pravidlá a svoj rytmus života. „Ak si chce muž budovať kariéru medzi nimi, najdôležitejšie je získať si dôveru kolegýň, a hlavne vybudovať si medzi nimi autoritu. Veľa mužov, ktorí majú za sebou takúto skúsenosť, zažili spočiatku niečo ako psychologický zlom. No len čo sa s ním vyrovnali, začali sa cítiť veľmi komfortne,“ tvrdí expertka na kariérnu problematiku Anna Ryžikovová.

Myslite pozitívne

Najjednoduchšie to majú podľa nej v ženských tímoch muži – extroverti, ktorí sa vyznačujú vysokou komunikatívnosťou, pozitívnym myslením, flexibilitou, šarmom a zdravým sebavedomím. Najvyšším bonusom je pritom zmysel pre humor.

Ak je však muž v takomto kolektíve uzavretý do seba, tichý zakríknutý alebo, naopak, arogantný či urážlivý, ide o problematické kombinácie, pretože takíto ľudia to nebudú mať medzi ženami jednoduché.

Na čo si dať pozor v ženských kolektívoch

  • Nadmerná emocionalita. Ženy sú dotklivejšie než muži, citlivejšie vnímajú kritiku, osobné urážky, nekultúrnosť a prípadnú hrubosť. Zvýšená citlivosť však vyvoláva častejšie zmeny nálad, pričom dôvody môžu byť akékoľvek – od zlomeného nechta až po komplikovanú účtovnú závierku.
  • Vyššia miera klebetenia. V priebehu pracovného dňa sa v kancelárii zvyknú hodnotiť všetky možné osoby, čo môže prekážať v práci človeku, ktorý sa na konverzácii nepodieľa.
  • Pozornosť voči rodinným témam a problémom. Ženy sa menej často než muži zdržiavajú v práci po pracovnej dobe. Ponáhľajú sa domov, pretože časťou svojej mysle sú vždy sústredené aj na to, čo treba zadovážiť pre rodinu a domácnosť, ako sa postarať o deti či iných členov rodiny, čo nakúpiť, vyčistiť, uvariť, oprať.
  • Poriadok a organizovanosť. Nežnejšie polovičky majú sklony k väčšej poriadkumilovnosti a sú aj zodpovednejšie, pracovitejšie a usilovnejšie. Viac im ide o detaily a vidia aj také maličkosti, aké si muž často nevšimne.
  • Spoluúčasť s pocitmi druhých a empatia. Ženský kolektív je súdržnejší solidárnejší. Ženy sú v krajnej situácii vždy pripravenejšie pomôcť druhým a podržať ich v ťažkých situáciách.
  • Diplomatické správanie. V extrémnych chvíľach sa ženy obyčajne správajú primeranejšie situácii, pretože majú viac trpezlivosti. Sú taktnejšie, starostlivejšie zvažujú okolnosti a dávajú si väčší pozor na výroky o iných.

Zdroj: delovoymir.biz

01 - Modified: 2007-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manželka princa Charlesa v nemocnici
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-24 13:32:32 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 13:36