StoryEditor

Kuchyňa bez okna? Dobrý architekt to zvládne

21.03.2014, 14:35
Zle umiestnená kuchyňa môže zamrzieť. Aj preto sa majitelia bytu rozhodli pre rekonštrukciu. Pozrite sa, aké možnosti im ponúkol odborník.

Mladá dvojica má z kúpy bytu radosť, hoci interiér zatiaľ vyzerá ako z roku 1950. "V prvej vlne chceme zbúrať staré priečky a tak vytvoriť obývaciu miestnosť s kuchynským kútom. Vstupné dvere od bytu by však viedli priamo do tejto miestnosti a v byte by tak chýbala predsieň. Tú by ale mohla nahradiť komora," napísal majiteľ.

S priateľkou si však nie sú istí, či by nemali postaviť späť jednu priečku a vytvoriť tak predsieň. Tiež riešia, kde v hlavnej miestnosti bytu umiestniť kuchynskú linku a podobne. "Nie sme si istí ani dispozíciou kúpeľne. Dve izby by zostali tak, ako sú, pretože ich oddeľuje nosná stena," dopĺňa.

A aké sú možnosti riešenia? Návrhy pripravil Tomáš Zima z Ateliéru dispozície, ktorý sa špecializuje na návrhy dispozičného riešenia bytov i nebytových priestorov.

Možnosť č. 1

"V prvej variante sme zvolili cestu najmenšieho možného búrania. Odstránili sme iba drevenú vstavanú priečku a nadväzujúcu priečku oddeľujúcu kuchyňu od priľahlej izby," opisuje Zima. Na ich mieste umiestnil novú, kratšiu priečku, ktorá opticky oddeľuje predsieň so stenou pre skriňu na topánky, vešiak a ďalšie úložné priestory, a tiež obývaciu izbu. Bojler a práčka sa presunuli do komory, kde nerušia, pričom sú ľahko k dispozícii. Súčasná malá kúpeľňa sa totiž v tejto možnosti nezväčšovala, na práčku v nej teda nebolo miesto. Umiestnenie bojlera nad umývadlom praktické ani estetické nie je.

V obývacej izbe vznikla menšia kuchyňa v tvare písmena L, vošiel sa aj jedálenský stôl pre štyri osoby a pohodlná sedačka. Návrh počíta s umiestnením televízie nad jedálenský stôl. Zvyšné dve izby zostali bez stavebných zmien, Tomáš Zima iba navrhol dispozičné riešenie priestoru.

Možnosť č. 2

Druhá možnosť už zahŕňa viac stavebných úprav. Kúpeľňa je väčšia a zmestí sa do nej navyše práčka a dvojumývadlo. Oproti cez chodbu vznikla veľká spálňa, s veľkou možnosťou úložných priestorov i pracovného miesta.  V druhej časti bytu navrhol Zima veľký obývací priestor s kuchyňou v tvare písmena U, na ktorú nadväzuje barové sedenie a pod oknom je umiestnený jedálenský stôl. Vo zvyšnej časti je pohodlná sedačka a naproti obytná stena s televíziou. V centrálnej časti bytu zostal aj priestor na menšiu komoru. "Ak je v nosnej stene po novom iba prestup pre inštalácie ku kúpeľni a vzdialenosť od pôvodného vedenia nie je veľká, nemusí byť táto zmena príliš finančne nákladná," vyvracia obavy klienta autor návrhu.

Možnosť č. 3

Posledný variant je inšpirovaný štýlom bývania, ktorý sa vyznačuje okrem iného vstupom prakticky hneď do obývacej časti bytu. Je bežný v mnohých krajinách. Vstupná časť bola napriek tomu aspoň minimálne oddelená od obývacej izby krátkou priečkou. Na mieste pôvodnej kúpeľne vznikla kuchyňa využívajúca zákutia medzi inštalačnou šachtou a stredne nosnou stenou. Na ňu nadväzuje priestor s jedálenským stolom. Pri okne je sedačka, oproti obytná stena s televíziou. "Celý tento priestor by bolo možné riešiť aj bez krátkej oddeľujúcej priečky, v centre by potom mohol byť napríklad veľký rodinný stôl, ale nie každému zákazníkovi absencia predsiene vyhovuje," predostiera možnosti Zima.

Do druhej časti bytu potom navrhol kúpeľňu, opäť umiestnenú čo najbližšie inštalačnému jadru bytu. Je v nej miesto na veľkú vaňu, umývadlo, WC a práčku. Ďalej vznikla menšia izba a väčšia spálňa, obe ponúkajú dostatočný úložný priestor.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2006-03-08 07:05:44 - Feat.: 0 - Title: Avíza 8. 3. 2006
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 05 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:40