StoryEditor

Ľudský mozog z papiera a dve hodiny pod stoličkami. Aj o tom môže byť štúdium v USA

07.10.2014, 00:01
Americkí študenti sa neboja učiteľa objať. Študent je tam veľmi vážený a vnímajú ho ako partnera.

Najdôležitejšie je vybrať si správnu agentúru, a to nielen podľa ceny. Tiež sa treba pripraviť na byrokraciu v agentúre i na ambasáde, ktorej sa nedá vyhnúť. Rok na zahraničnej strednej škole je však niečo, čo sa kvôli skúsenostiam i jazyku rozhodne oplatí. 

Ako ste sa dostali k myšlienke, že pôjdete študovať strednú školu do zahraničia?
Doma sme o tom debatovali dlhšie, už od mojej základnej školy. Bol to vždy môj sen. Veľa mladých ľudí odchádza študovať najmä do Ameriky, Anglicka, Nemecka či Švajčiarska, je to v súčasnosti trend. V druhom ročníku na strednej škole sme začali pripravovať papiere a začal sa proces hľadania serióznej agentúry, čo bolo veľmi zložité.
Koľko času ste strávili v Amerike?
Išla som na rok. Bol to študijný pobyt, ktorý mal aj kultúrny zámer, išlo najmä o naučenie sa jazyka. A aj o to, aby som sa ja naučila niečo z americkej kultúry a oni odo mňa niečo z tej našej. Bývala som v hosťovskej rodine a navštevovala som normálnu strednú školu.
Šlo teda o výmenný program?
V podstate nie, ja som sa musela dohodnúť s agentúrou a zaplatiť im. Bol to kultúrno-jazykový výmenný pobyt. Agentúra mala svojich koordinátorov, tí vybavili všetko, čo sa týkalo americkej strany, a slovenskí koordinátori zasa na slovenskej. Moja škola mi dala povolenie a možnosť odísť s tým, že som potom musela urobiť rozdielové komisionálne skúšky a mohla som pokračovať v štúdiu. Ročník som teda nemusela opakovať.
Na ktorej škole ste boli?
Bola to stredná škola El Capitan Highschool v mestečku Lakeside vedľa San Diega v Kalifornii. V Amerike sú stredné školy v podstate všetky rovnaké, všeobecné. Majú aj odborné, ale do tých chodia len študenti, ktorí sú si istí, že chcú byť napríklad herci alebo maliari. Na to majú špeciálne školy – na dizajn, umenie a podobne. Väčšina však chodí do všeobecných škôl.  
Aké podmienky ste museli splniť?
Agentúra vyberala študentov aj podľa priemeru, ak je študent úplne slabý, nemôže ísť. Úroveň angličtiny musela byť taká, aby sme mohli v škole fungovať. Takisto som musela mať predmet angličtinu, to bola podmienka pre všetkých zahraničných študentov. A potom to už bolo viac-menej na nás.


Čo dnes nájdete v prílohe Stredné školy na tému zahraničné štúdium

- rozhovor s Jankou Ďuďákovou, ktorá rok študovala v USA
- článok o Patrickovi Hesselovi, ktorý navštevoval tri zahraničné stredné školy
- tipy HN na zahraničné stredné školy, za ktorými netreba chodiť ďaleko
- postup, ako na to, ak máte záujem o pobyt na zahraničnej strednej škole
- ako funguje uznávanie vysvedčení zo zahraničných stredných škôl

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v utorok 7. októbra 2014) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Článok o Patrickovi Hesselovi nájdete tu.

Celý rozhovor s Jankou Ďuďákovou, ktorá študovala v USA, nájdete tu.

 

01 - Modified: 2006-11-08 21:33:37 - Feat.: 0 - Title: Bush prehral boj o USA
01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 04 - Modified: 2024-03-04 09:34:00 - Feat.: - Title: Ženy v IT? Sme na tom lepšie než Česi, ale za zvyškom Európy stále zaostávame, tvrdí pre HN šéfka Aj Ty v IT 05 - Modified: 2024-01-12 12:32:18 - Feat.: - Title: Koľko stojí štúdium na vysokej v Európe a v ktorá krajina najviac podporuje študentov? Takto sme na tom v porovnaní s ostatnými krajinami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 20:28