StoryEditor

Pozrite si tipy, ako nespadnúť do finančných pascí

20.01.2015, 16:31
Autor:
macmac
Prikrývaj sa takou perinou, na akú máš. Toto zlaté pravidlo sa oplatí dodržať.

Január je zlý. Pomíňali sme na Vianoce či lyžovačku a odrazu sem-tam „nevychádza“. Požičať si je ľahko, ale splácanie je už iná, nepríjemná kapitola, ktorú je lepšie neotvárať. Úverová špirála sa rieši ťažko - prvé pravidlo teda znie nevykrývať jednu dlžobu druhou, inak sa z toho nedostanete von. A nezriedka sa to končí neschopnosťou splácať záväzky a finančným bankrotom. Že to nie len len tak, ukázala analýza  spoločnosti CRIF-Slovak Credit Bureau, ktorú zverejnila agentúra TASR. Podľa výsledkov v minulom roku na Slovensku zbankrotovalo historicky najviac občanov. Zatiaľ čo v tom predchádzajúcom inštitút osobného bankrotu využilo 354 ľudí, vlani ich zbankrotovalo až 441. Aj toto je výstraha, že vo finančnej oblasti sa riskovať neoplatí. Toto sú základné finančné pasce a zároveň rady, ako sa im vyhnúť.

Pozor na povolené prečerpanie účtu

To môžete dostať aj bez toho, aby ste oň žiadali, a aj sa vám môže zísť. Dôkladne však zvážte, či sa vám ho oplatí využívať. A dajte si pozor na podmienky. „Nevýhodou je, že sa k nemu človek dostane „ani nevie, ako“. Nie zriedkavo banka pridelí klientovi povolené prečerpania ako „bonus“ za platby a obraty, ktoré má na účte. Netreba však zabudnúť, že jeho využívanie je opäť pôžička, keďže prostriedky nie sú naše a treba ich vrátiť s úrokmi tak, ako každú jednu pôžičku,“ hovorí Andrea Straková z Partners Group SK.

Nevyhnutné je tiež pochopiť rozdiel medzi kreditnou kartou a klasickou platobnou debetnou kartou.  Pri kreditnej vám banka celý jej obsah požičiava, nemáte na nej vlastné peniaze a  všetko, čo ňou zaplatíte, je vlastne pôžička. Väčšina bánk však poskytuje bezúročné obdobie.  „Treba byť však ostražitý v tom, že bezúročné obdobie sa nepočíta od dátumu prvého výberu, ale v pevne stanovených cykloch banky. To môže niekedy znamenať 40 dní a inokedy 10. Ak ju však dokážeme rozumne využívať, môže sa stať dobrým pomocníkom napríklad pri platbách cez internet, či v zahraničí,“ hovorí Straková.

Drahé peniaze radšej vynechajte z hry

Výhodou drahých peňazí, teda pôžičky s vysokým úrokom, je rýchlosť, ale rátajte s vysokými celkovými nákladmi. Vo výnimočných situáciách to možno pomôže, ale riešiť takto nie životne nevyhnutné veci sa rozhodne neoplatí. Takisto zvážte nákup na splátky - je síce fajn, že rodinný rozpočet podstatne menej zaťaží niekoľko menších splátok, ako jedna veľká, ale pozor na navýšenie.

Ročná percentuálna miera nákladov znie zložito, ale je to ten najlepší ukazovateľ. Len pri nej totiž uvidíte, koľko vás naozaj bude pôžička stáť - berie totiž do úvahy nielen splátky úveru, ale aj poplatky zaň. A preto sa na ňu vždy pýtajte.
Zdroj: Partners Group SK
Snímka: archív

01 - Modified: 2007-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo dňa
01 - Modified: 2024-04-29 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda na fronte postupne mieri k bankrotu. Ruský postup sa zrýchľuje, varuje analytik 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-02-07 19:00:00 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Máme 40 dní, aby sme ukázali, ako žiť inak 04 - Modified: 2024-02-05 10:54:44 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo viac než miliardu eur v aukcii dvoch nových dlhopisov 05 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 14:25