StoryEditor

Výpredaj drahých kovov

03.05.2004, 00:00
Výpredaj pri drahých kovoch, hlavnou podporou likvidácie dlhých pozícií zo strany investorov bolo vyhlásenie čínskej vlády

Minulý týždeň sa na burze COMEX v New Yorku niesol v znamení prudkých pohybov cien. Táto burza predstavuje hlavný svetový trh so zlatom, striebrom, s meďou, platinou a paládiom. Ceny drahých kovov sú vo výraznej miere ovplyvňované vývojom svetovej ekonomiky, situáciou na devízových trhoch a politickou situáciou. V uplynulých dvoch týždňoch sa táto závislosť potvrdila a trhy s drahými kovmi zaznamenali výrazné pohyby oboma smermi.
Júnový kontrakt zlata otvoril tohtotýždňové obchodovanie na úrovni 395,5 USD za trojskú uncu a trh tak v pondelok nadviazal na býčiu náladu z konca minulého týždňa. Vzostup ceny podporilo aj zverejnenie zlepšenia podmienok podnikateľského prostredia meraného indexom IFO v Nemecku. Vzostupný trend pokračoval aj v utorok 27. apríla, pričom sa cena dostala až na dennú maximálnu úroveň 399,8 USD za uncu. Zlato v priebehu dňa testovalo psychologickú hranicu 400 USD za uncu, ale táto cena nakoniec ostala nepokorená. V stredu 28. apríla sa otvoril trh nad úrovňou utorkovej zatváracej ceny na úrovni 399,4. Trh neúspešne otestoval 400-dolárovú hranicu a po príchode fundamentálnych správ do arény nastal na trhu prudký výpredaj. Hlavnou fundamentálnou podporou hromadnej likvidácie dlhých pozícií zo strany investorov bolo vyhlásenie čínskej vlády o nutnosti spomalenia čínskej ekonomiky, ktorá je lídrom v rýchlosti ekonomického rastu a novou ekonomickou veľmocou. Čína je jedným z najväčších svetových spotrebiteľov drahých kovov, preto sú komoditné trhy veľmi citlivé na vyhlásenia jej čelných predstaviteľov.
Cena zlata v priebehu stredajšej seansy spadla až na minimálnu úroveň 384 USD za uncu, čo predstavuje rozdiel medzi denným maximom a minimom vo výške 1 600 USD na jeden futures kontrakt. K záveru obchodovania kurz zlata mierne vzrástol na zatváraciu cenu 385,9. Štvrtkové obchodovanie sa nieslo v znamení očakávania prvého odhadu rastu hrubého domáceho produktu v USA. Po zverejnení čísel sa cena zlata výrazne pohla býčím smerom.
Vývoj pri striebre bol veľmi podobný ako na trhu so zlatom, čím sa potvrdila vysoká vzájomná korelácia týchto dvoch trhov. V úvode týždňa cena rástla, pričom sa nedostala cez hranicu 630 centov za trojskú uncu. V stredu nastal na trhu výpredaj, pri ktorom cena striebra spadla až na 582,5 centa za uncu. Prepad cien pokračoval aj vo štvrtok, ale po uverejnení odhadov rastu HDP v USA sa striebro mierne posilnilo.
Na správy z Číny výrazne zareagovala aj meď. Podobne ako pri zlate a striebre sa v pondelok a utorok obchodovalo v úzkom obchodnom pásme 124,7 až 122,6 centa za libru. Čína je najväčším svetovým spotrebiteľom červeného kovu a spomalenie jej ekonomického rastu môže výrazným spôsobom znížiť dopyt po tejto komodite. Rastúca spotreba medi v Číne je tiež jedným z rozhodujúcich faktorov, ktoré vyhnali jej cenu na niekoľkoročné maximá. Pri stredajšom výpredaji klesla cena červeného kovu o 7,95 bodu, čo v prepočte predstavuje 1 987,5 USD na jeden futures kontrakt.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 04:22