StoryEditor

Ak sa zavedú licencie, živnosť bude pre väčšinu výhodnejšia

27.11.2013, 12:00
Najnižšie dane a odvody platí začínajúci živnostník, tvrdí pre HN Jozef Mihál, špecialista na mzdy a odvody.

Najmä kvôli staženiu podnkania živnostníkov sa rozšíril názor, že najmenej daní a odvodov budú platiť vtedy, ak si založia eseročku a budú si vyplácať podiely na zisku. Platí to stále?

Nie, nie je to tak. Najnižšie dane a odvody platí začínajúci živnostník. Pri hrubom príjme 1 000 eur mesačne začínajúci živnostník v prvom, prípadne i druhom roku podnikania, zaplatí len asi 10 percent, a teda asi 100 eur mesačne na zdravotné poistenie a daň z príjmu, sociálne odvody neplatí. Pri eseročke je už tretí rok nevýhodou povinnosť platiť z čerpaného zisku zdravotné poistenie. Kým doteraz to bolo 10 percent z pomerne nízkeho základu, od tohto roku to je 14 percent, a to až do základu 144-tisíc eur.

Keď si chce podnikateľ čo najviac optimalizovať náklady a dane, napríklad vyplácaním podielov zo zisku. Čo je ale pre neho najvýhodnejšie?

Práve vyťahovanie peňazí z firmy cez podiely na zisku sa stáva pre majiteľov eseročiek veľmi nevýhodným spôsobom. Stále budú v čoraz väčšej miere hľadať možnosti, ako si z firmy vybrať peniaze tak, aby to nebolo priamo formou dividendy, teda podielov na zisku.

Čo to bude v konečnom dôsledku znamenať?

Tak napríklad to, že sa budú snažiť zisk minimalizovať, zvyšovať náklady firmy. Štát tak nedostane ani odvody na zdravotné poistenie, ale ani daň z príjmu firmy, keďže majitelia eseročiek budú zisky minimalizovať. Určite bude snahou majiteľov dávať si do nákladov to, čo tam logicky nepatrí a nemá súvis s príjmami firmy. Kontrolóri z daňových úradov budú mať určite plné ruky práce.

Pred časom platila možnosť, že ak je niekto zamestnancom v eseročke, nie priamo spoločníkom, môže sa dohodnúť zo zamestnávateľom, aby napríklad koncoročné prémie, neboli vyplatené ako mzda, ale podiel na zisku...

Toto už aktuálne nie je, práve kvôli odvodom na zdravotné poistenie. V prípade skutočne vysokých príjmov je už výhodnejšie vyplatiť ich formou jednorazovej vysokej odmeny zamestnancovi s pravidelným mesačným príjmom raz ročne. Pritom môže ísť o zamestnanca, ktorý má pracovnú zmluvu na kratší úväzok (napríklad štvrtinový) a jeho mesačný príjem je tomu zodpovedajúcich, sto či dvesto eur.

Blíži sa koniec roka a mnohé aj novozaložené eseročky budú zvažovať, ako platiť čo najmenej na daniach či odvodoch. Ako na to majú ísť?

Najvýhodnejšie je mať viacero zdrojov príjmov, respektíve príjmy rozložiť do viacerých foriem tak, aby to bolo pre fyzickú osobu čo najvýhodnejšie. Ideálna je kombinácia zamestnania na malý úväzok, živnosti (najlepšie novozaloženej), príjmov a autorských licenčných zmlúv (z takýchto príjmov sa odvody vôbec neplatia) a jednej alebo dvoch s. r. o. (jedna platiteľ DPH, druhá neplatiteľ DPH).

Mnohí podnikatelia húfne zakladali eseročky len preto, aby sa od decembra vyhli zloženiu 5 000 eur pri zakladaní. No ich fungovanie eseročiek obmedzí zavedenie licencií i 14-percentné zdravotné odvody...

Ak sa schváli zavedenie daňových licencií, vlastníctvo eseročiek sa stane nevýhodným – ak ide o firmu s pomerne malým obratom. Tam odporúčam zvážiť založenie novej živnosti – ak si niekto založí živnosť ešte v tomto roku, môže mať do konca roku 2013 na živnosť príjem brutto do 4 830 eur a poistné do Sociálnej poisťovne začne platiť najskôr od júla 2015. Druhou alternatívou je stať sa poistencom v inej členskej krajine EÚ – napríklad v Česku. Ak je majiteľ eseročky poistený v inom štáte, odvody na zdravotné poistenie z podielov na zisku neplatí.

01 - Modified: 2005-09-28 19:51:07 - Feat.: 0 - Title: Korupcia v politike: Polícia čelí lavíne trestných oznámení
01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 19:46