StoryEditor

Mobily a tablety sú pre firmy rizikom. Môžu z nich uniknúť dáta

26.12.2013, 11:00
Autor:
turtur
Používať súkromné tablety, mobily, či pc vo firme, môže skvalitniť prácu. Zvýši sa však riziko úniku dát, lebo ľudia ich často stratia

Stratli ste, či ukradli vám už mobil, alebo tablet? Ak sa vám to stane, firma, v ktorej pracujete, môže na to doplatiť. Hlavne ak svoj prístroj používate aj na prácu. Môžu z neho uniknúť všetky citlivé údaje. Stane sa to napriek tomu, že mobil si strážite a kontrolujete tak úzkostlivo, že je prvou vecou, ktorú ráno po prebudení chytíte do roky. Ak vy taký nie ste, väčšina ľudí však áno. Lebo podľa zistení spoločnosti SAP až 80 percent majiteľov mobilov si do 15 minút od zobudenia telefón skontroluje, pričom to urobí skôr ako čokoľvek iné. Vyplýva to zo štúdie SAP, ktorá sa zamerala na rastúcu mobilitu medzi súkromnými a firemnými používateľmi.

Viac sa hrá ako telefonuje


A na čo vlastne smartfóny využívame? Hlavne na zábavu. Mesačne viac ako 14 hodín. Na telefonovanie necelých sedem. Čo raz viac firiem umožňuje používať súkromné mobily, tablety a pc aj na prácu. A napojiť sa nimi na firemný IT systém. Či v podniku, alebo aj doma. 

Zvýšia produktivitu

Spoločnosť SAP preveril aj využívanie mobilov vo firmách. Zistila, že jeden zamestnanec v priemere používa viac ako tri. Trend nárastu sa prejavuje hlavne v priemysle, ale aj v obchode, bankovníctve či vo vzdelávaní. Príkladom výhod mobilného prístupu k firemným aplikáciám je, že v sieťových odvetviach priniesol 20-percentný rast produktivity zamestnancov pôsobiacich v teréne. 

Riziko úniku dát

Mobily a tablety predstavujú pre užívateľov aj riziko. Najvážnejším je zneužitie citlivých dát, čo súvisí hlavne s tým, že zamestnanci čoraz častejšie využívajú svoje mobily, či tablety na prácu vo firme (systém BYOD – Bring Your Own Device - Prineste si vlastné zariadenie). To však znižuje mieru bezpečnosti ich používania, lebo môže dôjsť k úniku informácií. Najmä ak dáta v prístrojoch nie sú zabezpečené a ľudia ich stratia. Napríklad v USA sa v priemere každú tri a pol sekundu stratí jeden mobil. Práca s vlastným počítačom, či mobilom však na druhej strane môže prispieť k lepšej komunikácii a zvýšeniu príťažlivosti práce.  

Úspora stoviek eur

Programy BYOD sú zatiaľ viac rozšírené v používaní mobilných zariadení, ako v PC. Podľa štúdie spoločnosti Deloitte je na to niekoľko dôvodov. Hoci používanie súkromných počítačov firme šetrí investície a prináša spokojnejších zamestnancov, ktorí môžu pracovať na svojich vlastných zariadeniach alebo z domu, pre firmu to znamená komplikovanejší servis pre rôzne typy hardvéru a softvéru. Podľa prieskumu spoločnosti Cisco sa iba 14 precent nákladov spojených s BYOD týka hardvéru. Zvyšok predstavujú náklady na servis a obsluhu zo strany IT oddelenia danej firmy. Používanie vlastných prístrojov na prácu však môže priniesť ročne na jedného zamestnanca úsporu niekoľko sto eur. 

01 - Modified: 2005-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Múzeum A.Warhola má desať nových diel
01 - Modified: 2023-10-08 22:03:16 - Feat.: - Title: Keď vám mobil prirastie k ruke. Ako spoznať, že je čas dať si digitálny detox? 02 - Modified: 2023-05-14 10:48:24 - Feat.: - Title: Kazia duševné zdravie aj prospech. V Spojených štátoch pritvrdzujú v boji proti mobilom na školách 03 - Modified: 2023-02-05 21:00:00 - Feat.: - Title: Biznis s repasovanými telefónmi prekvitá. Zaváži aj záruka 04 - Modified: 2023-01-24 12:19:45 - Feat.: - Title: 9 dôvodov, prečo je iOS lepší ako Android. Apple má kvalitnejšie aplikácie, dlhšie aktualizácie aj surový výkon 05 - Modified: 2022-11-28 17:00:00 - Feat.: - Title: Takto vyzeral mobilný pravek (aj) na Slovensku: V 90. rokoch volal bežný ľud z búdky, mafiáni už mali mobily
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 19:54