StoryEditor

Dane sa blížia. Toto sú kroky, ktoré musíte urobiť

Veľa povinností a plný kalendár termínov. Aj takto sa začína tento rok pre živnostníkov či podnikateľov. Kedy zaplatiť daň z pridanej hodnoty, odviesť daň za zamestnanca či zaplatiť daň za auto? Hneď od januára to rieši aj malý podnikateľ v autodoprave Juraj Ševčík z Bratislavy, ktorý musí ešte do konca januára podať daňové priznanie k cestnej dani. „Najťažšie sú pre mňa mesiace od januára do marca, keď si musím voči daňovému úradu splniť viacero povinností. V januári platím za december minulého roku odvody ešte po starom, ale od februára ma čakajú nové sumy, keďže sa mení ich minimálna výška,“ prezrádza nám. Minimálny preddavok na zdravotné poistenie živnostníkov je po novom za január 56,35 eura, na sociálne poistenie 133,42 eura, pričom ich treba zaplatiť do 10. februára tohto roka.

Najbližšie povinnosti. Do konca januára
Ešte dva týždne máte ako podnikateľ na to, aby ste podali daňové priznanie k cestnej dani a zaplatili ju do konca januára. Aj tu však došlo k zmenám. Pri výpočte musíte vychádzať z reálneho počtu dní, počas ktorých auto používate na biznis, kým po starom ste museli daň počítať, ako by ste vozidlo používali celý rok. Juraj si kúpil nové auto v polovici minulého roka. Ako mu radí Alica Orga Oravcová, odborníčka na dane: „v takomto prípade platíte daň len od tohto dátumu.“ Od prvého januára nájdete tlačivo na vyplnenie daňového priznania k cestnej dani aj na novom portáli Finančnej správy. „Na zdaňovacie obdobie roku 2013 máme nový vzor daňového priznania. Navyše, tlačivá daňových priznaní môžete vyplniť aj elektronicky,“ spresňuje Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy.

Menšia byrokracia v praxi

Podnikanie v autodoprave prináša aj to, že živnostníci nemajú zákazky počas celého roka. Od januára sa im polepší v tom, že príjem z podnikania sa rozpočítava bez ohľadu na počet mesiacov, v ktorých reálne podnikajú, teda vždy sa delí počtom 12. Ak ste zamestnanec, ročné zúčtovanie dane vám zamestnávateľ urobí iba vtedy, ak mu do 15. februára predložíte písomnú žiadosť o vykonanie ročného zúčtovanie. To vám potom firma spracuje najneskôr do 31. marca. Keď však popri tom podnikáte, či už ako živnostník alebo eseročka, musíte si sami vypočítať daň a podať daňové priznanie za rok 2013 do 31. marca.

Po novom tiež platí, že ak vám vychádza vyššia daňová povinnosť, preddavky ako fyzická osoba platíte až pri dosiahnutí hranice príjmu 2 500 eur. Ak ste v priebehu minulého roku mali príjmy v zahraničí, môžete to oznámiť správcovi dane, čím získate predĺženie lehoty na podanie daňového priznania o tri mesiace, teda do konca júna tohto roka. Pokiaľ ste platiteľom dane z pridanej hodnoty, musíte podávať daňové priznania za posledný štvrťrok alebo za december 2013 už len elektronicky.

 

ANKETAZabúdate často na dôležité termíny? Áno, preto si musím takmer všetko zapisovať 7 (35%) Nie, nezabúdam 5 (25%) Občas, no len pri menej významných veciach 8 (40%) Hlasovalo 20 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Čabe otvorili prvý výrobný závod
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 03 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 04 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 12:07