StoryEditor

Spoločné financie? Na toto si dajte pozor

23.08.2014, 15:00
Autor:
mramra
Chcete si s partnerom či manželom vytvoriť spoločný účet? Pozrite sa, aké máte možnosti a na čo by ste mali myslieť vopred.

Ste zástancovia spoločných financií, alebo radšej oddelených účtov? Otázka sa týka nielen manželských párov, ale aj dvojíc, ktoré sa rozhodli spolu žiť v jednej domácnosti. Obidva modely majú svoje klady i zápory. 

1. Pôvodný, alebo nový účet?

Ak sa chystáte viesť spoločnú kasu, máte dve možnosti. Buď jeden z partnerov udelí práva k svojmu účtu tomu druhému, alebo založíte úplne nový účet.

Prvá možnosť je síce rýchlejšia a pohodlnejšia, ale má svoje nevýhody. Odborníci upozorňujú na to, aby ste si vopred overili, za akých podmienok bude spoločný účet fungovať a aké sú s ním spojené povinnosti. Disponent by mal prinajmenšom vedieť, aké poplatky z účtu odchádzajú a či nie je účet zablokovaný. Pozor, teraz ručí manžel či partner aj za dlhy toho druhého. 

Výhodnejšie je teda vstúpiť do spoločného života s čistým štítom a založiť účet nový. Vo väčšine bánk to funguje tak, že jeden z partnerov je majiteľom účtu a druhý disponent. Na majiteľa je napísaná zmluva, on určuje (a tiež ruší) disponenta, jedine on môže meniť parametre účtu, vziať si pôžičku a účet zrušiť. Disponent má síce práv menej, ale k bežnému životu to úplne stačí. Môže peniaze vyberať a platiť (môže mať svoju kartu), ukladať, zadávať príkazy jednorazové ale aj trvalé, a používať internetové bankovníctvo. A pretože disponentom môže byť prakticky ktokoľvek, môžu si tak spoločné hospodárenie vyskúšať partneri ešte pred svadbou.

Niektoré banky však zakladajú aj takzvané spolumajiteľské účty, kde majú partneri (spravidla príbuzní) rovnaké práva.

2. Dohodnite sa, koľko budete prispievať.

Na spoločný účet môžete oba posielať všetky svoje príjmy, alebo každý nejakú dohodnutú čiastku, ideálne v pomere svojich príjmov, ktorá pokryje nutné výdavky. Ako sa dohodnete, je na vás, počítajte však s tým, že by na spoločnom účte pred výplatou mala byť aspoň "kladná nula", pretože kontokorent je zbytočne drahý.

Sú rodiny, kde majú jeden spoločný účet, z ktorého zaplatia bývanie, jedlo, výdavky za dopravu, školu, teda nevyhnutnosti pre život, a potom má každý z partnerov ešte naviac účet svoj​​, ktorý si riadi sám.

3. Pripravte sa na stratu príjmu.

Ak na účet prispievajú obaja partneri, tak je väčšinou všetko v poriadku. Ale nemusí to tak byť vždy. Stačí, keď jeden príde o prácu, dlhodobo ochorie alebo sa narodí dieťa, a potom jeden príjem úplne alebo aspoň čiastočne vypadne. Aj s tým je totiž potrebné počítať dopredu.

Spočítajte všetky potrebné výdavky, ktoré musíte posielať vykryť. A ak zistíte, že na pokrytie najdôležitejších platieb nestačí príjem jedného z partnerov, vytvorte si včas rezervu, aby ste si nemuseli hneď požičiavať. Treba založiť sporiaci účet a tam každý mesiac posielať dohodnutú sumu.

4. Dlhy sú spoločné.

Môžete sa dostať do situácie, kedy si budete musieť nejaké peniaze požičať. Pokiaľ si budete chcieť požičať v banke, kde máte spoločný účet, o pôžičku môže požiadať len majiteľ účtu. Bez ohľadu na to by ste však mali o každej pôžičke rozhodovať spoločne.

Keď máte spoločný účet, partner sa rovnako o splátkach dozvie. Ak by ste chceli úver utajiť a splácať z iného účtu, spoločné peniaze pred prípadnou exekúciou rovnako neuchránite. Exekútor ide po spoločnom majetku manželov, takže môžu byť zablokované všetky účty, v takom prípade je jedno, či máte účet spoločný, alebo každý svoj​​. Takže proti exekúcii manžela (manželky) vás oddelený účet neochráni.

5. Pozor na nezhody.

Nič nemusí trvať večne a s tým je nutné počítať aj v ľudských vzťahoch. Nemusí ísť hneď o rozvod či rozchod, stačí veľká hádka. Potom môže byť spoločný účet istou nevýhodou. Majiteľ účtu totiž môže kedykoľvek zbaviť disponenta všetkých jeho práv. A pretože to banky nemajú povinnosť oznamovať, môže sa to zrušený disponent dozvedieť až pri bankomate, ktorý mu odmietne vydať peniaze.

6. Účet sa môže v prípade úmrtia zablokovať.

Môže sa stať, že majiteľ účtu zomrie. Aj keď na to nikto nechce myslieť dopredu, treba s tým počítať. Potom notár účet zablokuje až do vybavenia dedičstva, čo môže spôsobiť mnoho problémov. Aj toto sú argumenty pre oddelené financie. Pripraviť sa na najhoršie však môžu aj manželia so spoločným účtom. Stačí v banke dohodnúť, že dispozičné práva budú trvať aj po smrti majiteľa.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2006-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2019-11-24 20:13:55 - Feat.: - Title: Finančná gramotnosť – kľúč k prosperite 02 - Modified: 2019-11-19 05:44:06 - Feat.: - Title: Šetríme čoraz viac. Úspory Slovákov sú najvyššie za takmer dvadsať rokov 03 - Modified: 2016-03-03 13:57:00 - Feat.: - Title: Takto si privyrobíte na materskej. Stačí mať počítač 04 - Modified: 2015-12-22 13:39:39 - Feat.: - Title: Vyberáte účtovníka? Pýtajte sa na referencie a skúsenosti 05 - Modified: 2015-12-22 12:14:46 - Feat.: - Title: Pozor na limitovanie niektorých výdavkov, vyhnite sa zbytočným chybám
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 07:37