StoryEditor

20 otázok o zmenách na trhu práce

Štát skomplikoval firmám vysielanie ľudí na prácu do cudziny. Nové pravidlá stanovil od 18. júna Zákonník práce a ďalšie zákony. Na pokyn Bruselu sa tak po novom definuje cezhraničné vysielanie pracovníkov, ako aj nelegálna práca. Tu je k téme dvadsať aktuálnych otázok a odpovedí vrátane pravidiel týkajúcich sa výpovedí z práce a odstupného.

1. Zjednotenie zákonov

Prečo muselo Slovensko prijať nové pravidlá vo vysielaní pracovníkov do zahraničia, keď my tu už takýto zákon máme?
Pýtate sa na zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb, ktorý nadobudol účinnosť 18. 6. 2016. Norma upravuje najmä spoluprácu medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru v oblasti cezhraničného vysielania zamestnancov. Nová legislatíva bola potrebná, aby sa dosiahla rovnaká právna úprava vysielania so stavom, ktorý zaviedla smernica 96/71/ES Európskeho parlamentu a Rady ešte s dátumom 16. decembra 1996.

2. Územie voľného pohybu

Pre ktoré štáty platí uvedená európska smernica? 
Slovensko na základe Zmluvy o pristúpení Slovenskej republiky k EÚ uplatňuje voľný pohyb za prácou pre občanov všetkých členských štátov EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru od 1. 5. 2004. Neskôr od 1. 5. 2005 sa voľný pohyb za prácou začal vzťahovať aj na občanov Švajčiarskej konfederácie a ich rodinných príslušníkov. Okrem členských štátov únie sa to týka aj Európskeho hospodárskeho priestoru. Ide o tri štáty Európskeho združenia voľného obchodu – Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

3. Hlavné zmeny

Čo sa u nás zmenilo schválením najnovšieho zákona o vysielaní pracovníkov za prácou?

V právnej úprave od 18. 6. 2016 sa zaviedli nové pojmy ako hosťujúci a domáci zamestnávateľ, hosťujúci a domáci zamestnanec. Ďalej sa pri vyslaní zamestnanca do iného členského štátu zavádza povinnosť zamestnávateľa uzatvoriť so zamestnancom osobitnú dohodu o vyslaní a povinnosť (ešte pred začatím vyslania) poskytnúť inšpektorátu práce zákonom určené údaje (o každom vyslanom zamestnancovi, o čase vyslania zamestnancov, o type poskytovanej služby a podobne). Okrem toho sa ustanovujú nové povinnosti aj pre zahraničného zamestnávateľa, ako určiť kontaktnú osobu vrátane jej adresy na doručovanie písomnosti. Na mieste výkonu práce je zahraničný zamestnávateľ taktiež povinný viesť a na požiadanie inšpektorov predložiť pracovné zmluvy, evidencie pracovného času a doklady o vyplatenej mzde vyslaných zamestnancov.

4. Základné pojmy

Ako sa v zákone definovalo cezhraničné vyslanie zamestnanca, čo si pod tým predstaviť?
Ide o vyslanie na základe zmluvy medzi vysielajúcim zamestnávateľom ako cezhraničným poskytovateľom služby a príjemcom tejto služby. Tento pojem ďalej zahŕňa vyslanie medzi ovládajúcou osobou a ovládanou osobou alebo medzi ovládanými osobami, napríklad v rámci skupiny zamestnávateľa. Pod vyslanie spadá aj dočasné pridelenie k užívateľskému zamestnávateľovi (najmä agentúrne zamestnávanie). Z novej definície vyslania...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 01:25