Shutterstock
StoryEditor

Poistenie jej pomohlo v čase závažného ochorenia. Hypotéku mohla splácať bez ďalších pôžičiek

16.06.2023, 12:00

Preventívna gynekologická prehliadka odhalila u Magdalény cystu na vaječníku. Mala preto podstúpiť rutinnú operáciu, ktorá by nález odstránila. Výsledky pooperačných testov však ukázali na omnoho väčší problém. Magda nemala cystu, ale nádor, ktorý bol naviac zhubný.

„Lekári ma poslali na druhú operáciu, po ktorej som čakala na výsledky ďalšieho testovania,“ popisuje tridsaťročná žena. Následne hneď na jar nastúpila na chemoterapiu. Zákerná choroba ju tak na pol roka vyradila z aktívneho života.

Avšak aj v čase ochorenia musela Magdaléna splácať hypotekárny úver, ktorý získala pred dvoma rokmi na svoj byt. Pred tým, aby si v náročnom období požičiavala ďalšie peniaze, ju ochránilo životné poistenie v poisťovni Simplea. O jeho vyplatenie požiadala až po troch mesiacoch pracovnej neschopnosti. „V prvom momente mi nenapadlo, že by som mala dať v poisťovni vedieť, čo sa stalo. Pôvodne som plánovala zostať doma maximálne pár týždňov, takže som to vôbec neriešila,“ spomína s tým, že poisťovňa kryje pracovnú neschopnosť dlhšiu než mesiac.

Podľa slov jej finančnej poradkyne Zuzany Mlčákovej bolo dôležité, že mladá žena životné poistenie uzatvorila: „Bola tak zabezpečená pred výpadkom svojho príjmu. I keď splácala hypotéku, vďaka poisteniu si nemusela požičiavať ďalšie peniaze. Poistné plnenie úverové splátky pokrylo,“ hovorí Mlčáková s tým, že bez poistenia často finančné starosti padajú na rodinu či priateľov chorého.

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

Poisťovňa konala veľmi rýchlo

„Doktori mi to dávkovali postupne, podľa výsledkov ďalších testov. Myslela som si, že po druhej operácii už bude všetko v poriadku. Mala som po nej zostať doma dva mesiace,“ spomína si Magda. Situáciu začala s poisťovňou riešiť v júli. „Zálohové plnenie z poistky mi vyplatili na dvakrát. Po prvý raz hneď potom, čo som si požiadala, aby mi priznali nárok. Dostala som vyplatené za tri mesiace, čo som bola doma,“ hovorí žena. Zvyšok peňazí dostala s potvrdením o ukončení pracovnej neschopnosti. „Poisťovňa tak vedela, dokedy som bola doma, a vyplatila mi zostatok. Dohromady som dostala 10 600 eur,“ prepočítava s tým, že 9 320 eur dostala z poistenia závažných ochorení a 1 842 eur z poistenia zahrňujúceho pracovnú neschopnosť.  

Nádorov podľa riaditeľa poisťovne Simplea Martina Šveca pribúda. „Dostupné dáta ukazujú výrazný nárast pravdepodobnosti výskytu nádorových ochorení. Nejde ani tak o to, že by ľudia trpeli rakovinou vo vyššom počte, skôr sa významne skvalitnili diagnostické nástroje, ktoré sú schopné odhaliť toto ochorenie častejšie, než tomu bolo v minulosti,“ vysvetľuje Švec.

Zdravotný stav klientov podľa neho silno ovplyvnila pandémia koronavírusu. „Slovenský zdravotnícky systém dva roky fungoval v zvláštnom móde, v ktorom boli preventívne vyšetrenia často úplne odkladané. Teraz sa to všetko síce dobieha, ale bude ešte dlho trvať, než sa v tomto smere vrátime na predcovidovú úroveň,“ dopĺňa.

Po ukončení liečby Magda dochádza na pravidelné kontroly a po šiestich mesiacoch pracovnej neschopnosti sa vrátila do práce. „Už fungujem normálne. Návrat do práce bol v septembri trochu náročný, ale to je po dlhšej dobe strávenej doma normálne,“ myslí si žena, ktorá nastúpila k novému zamestnávateľovi. Momentálne pracuje vo firme zaoberajúcej sa distribúciou autodielov.

„S prístupom poisťovne som bola veľmi spokojná. S ničím nebol problém. Vždy mi dali vopred vedieť, aké konkrétne dokumenty odo mňa chcú,“ pochvaľuje si Magdaléna správanie poisťovne Simplea. Predovšetkým vyzdvihuje to, s ako rýchlosťou bolo vždy všetko vybavené.  

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:45