Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí

18.04.2024, 16:30
Autor:
TASRTASR

Najnovšie sa na zoznam nakazených dostali aj kravy a kozy. Podľa odborníkov ide o prekvapujúci vývoj, nakoľko predpokladali, že tieto zvieratá nie sú náchylné na tento typ chrípky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

Podtyp H5N1 chrípkového vírusu A viedol od roku 2020 k úmrtiu desiatok miliónov kusov hydiny, pričom nakazené bolo aj voľne žijúce vtáctvo a suchozemské a morské cicavce.

Najnovšie sa na zoznam nakazených dostali aj kravy a kozy. Podľa odborníkov ide o prekvapujúci vývoj, nakoľko predpokladali, že tieto zvieratá nie sú náchylné na tento typ chrípky.

Chrípkový vírus typu A (H5N1) sa stal "globálnou pandémiou zoonózy zvierat", povedal vedúci vedec WHO Jeremy Farrar. "Veľkou obavou samozrejme je, že pri infikovaní kačíc a kureniec a potom čoraz viac cicavcov sa tento vírus vyvíja a rozvíja schopnosť infikovať ľudí a následne kriticky schopnosť šíriť sa z človeka na človeka," dodal.

V súčasnosti neexistujú dôkazy o prenose podtypu chrípkového vírusu H5N1 medzi ľuďmi. Ale v stovkách prípadov, keď sa ľudia nakazili pri kontakte so zvieratami, bola "úmrtnosť mimoriadne vysoká", upozornil Farrar.

image

Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine

Od začiatku roka 2023 do 1. apríla tohto roka zaznamenala WHO 463 úmrtí z 889 prípadov nákazy u ľudí v 23 krajinách, čo predstavuje 52 percentnú úmrtnosť.

Americké úrady nedávno uviedli, že v štáte Texas sa osoba zotavuje z vtáčej chrípky, ktorou sa nakazila pri kontakte s kravou. V USA ide iba o druhý potvrdený pozitívny prípad vtáčej chrípky u človeka. Podľa WHO ide pravdepodobne o prvú nákazu človeka podtypom H5N1 vírusu chrípky A prostredníctvom kontaktu s infikovaným cicavcom.

Keď sa vírus "dostane do populácie cicavcov, priblíži sa k ľuďom", povedal Farrar, ktorý upozornil, že tento vírus "hľadá nových hostiteľov". "Je to skutočný problém," dodal.

Vedúci vedec WHO zároveň vyzval na posilnenie monitorovania vírusu a zdôraznil, že je dôležité vedieť, koľko ľudí sa nakazilo, pretože práve tam "dôjde k adaptácii" vírusu.

Farrar uviedol, že v súčasnosti sa pracuje na vývoju vakcín a liečiv proti H5N1. Podľa jeho slov je potrebné zabezpečiť kapacity na diagnostikovanie vtáčej chrípky, pretože v prípade zhoršenia situácie musí byť svet pripravený okamžite reagovať.

01 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 02 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 03 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:31