Hnev je ľudská emócia a človek sa mu nemôže vyhýbať.FOTO: Brainee X Canva
StoryEditor

Výskum: Hnev môže poškodiť zdravie a funkciu ciev

08.05.2024, 00:00
Autor:
ČTKČTK
  • Máte niekedy pocit, ako by vám zlosť doslova prúdila v žilách?
  • To nie je tak celkom od veci, zistila nová vedecká štúdia zverejnená v časopise Journal of the American Heart Association.
  • Podľa nej pocity hnevu nepriaznivo ovplyvňujú zdravie ciev.

Vedci vo svojom výskume rozdelili 280 účastníkov do skupín a požiadali ich, aby si počas ôsmich minút vybavili pocity hnevu, smútku, úzkosti, alebo zostali neutrálni. Pred touto úlohou a niekoľkokrát opakovane po nej zmerali stav ciev jednotlivcov.

Smútok a úzkosť nie

„V minulosti už boli vykonané štúdie, ktoré spájali pocity hnevu, úzkosti a smútku s budúcim rizikom srdcových ochorení,“ uviedol hlavný autor štúdie Daichi Shimbo, profesor medicíny na kardiologickom oddelení Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

Ak dostali účastníci za úlohu vybaviť si smútok a úzkosť, nevykazovali ich cievy žiadne významné zmeny v sledovaných ukazovateľoch – ale hnev áno, povedal doktor Shimbo. „Zdá sa, že vplyv hnevu na zdravie a choroby môže byť spôsobený jeho nepriaznivým vplyvom na zdravie samotných ciev,“ dodal.

„Nový výskum síce nie je prvou štúdiou, ktorá by preukázala súvislosť medzi emóciami a kardiovaskulárnymi vplyvmi, ale objasňuje, ako táto súvislosť funguje,“ uviedol Joe Ebinger, docent kardiológie a riaditeľ klinickej analytiky Smidtovho kardiologického inštitútu v Cedars-Sinai v Los Angeles, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

Vplyv 40 minút

Vedci v tejto štúdii pozorovali tri hlavné spôsoby, akými hnev ovplyvnil zdravie ciev, uviedol Shimbo. V prvom rade sťažil rozšírenie ciev v reakcii na ischémiu a tiež ovplyvnil bunkové markery a ich schopnosť sa opraviť. Po tom, čo si skupina účastníkov osem minút vybavovala pocit hnevu, trval vplyv na cievy až 40 minút, dodal doktor Shimbo. To by samo osebe nemuselo znieť tak zle, ale obavy vyvoláva kumulatívny efekt.

„Domnievame sa, že ak ste človek, ktorý sa rozčuľuje opakovane, znova a znova a znova, potom si chronicky poškodzujete cievy,“ povedal Shimbo. „Tento aspekt sme neštudovali, ale domnievame sa, že tento druh chronického poškodenia kvôli hnevu môže viesť k chronickým nepriaznivým vplyvom na cievy,“ dodal.

Ďalšou otázkou, ktorú vedci v štúdii neskúmali, je – čo s tým? „Hnev je ľudská emócia a človek sa mu nemôže ani by sa mu nemal vyhýbať,“ povedal Ebinger. Najlepším prístupom je naučiť sa spracovávať pocity hnevu bez toho, aby sme ich nechali vykypieť, uviedol Brett Ford, docent psychológie na Torontskej univerzite

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ventilovanie neznižuje hnev, ale niečo iné áno, zistila veľká štúdia
01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Ventilovanie neznižuje hnev, ale niečo iné áno, zistila veľká štúdia 02 - Modified: 2024-02-29 10:24:38 - Feat.: - Title: Zomrel úspešný stand-up komik. S kariérou musel skončiť kvôli chorobe 03 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý ničiteľ obličiek, srdca či mozgu. Ako znížiť vysoký tlak aj bez liekov? 04 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 05 - Modified: 2024-02-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo nám najviac ničí obehový systém
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
08. máj 2024 00:04