Mobil, technológie FOTO: PixabayFOTO: Pixabay
StoryEditor

Mobily, počítač či televízia nám ničia spánok. Až každý druhý Slovák zle spáva

18.12.2023, 15:31

Človek tak počas spánku regeneruje celý organizmus, naberá nové sily a mozog oddychuje, aby na druhý deň mohol podávať opäť plnohodnotný výkon.

Budenie sa v noci, ťažké ranné vstávanie a pocit únavy aj napriek dostatočnému spánku. Toto sú tri najčastejšie problémy, ktoré trápia Slovákov v spojitosti s ich spánkom. Môžeme si však za to sami, vďaka zlým návykom pred spaním. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny Pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio, ktorý bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí.

V prieskume najviac, až 40 percent opýtaných uviedlo, že ich trápi nočné budenie. „Zároveň má 39 percent respondentov problém s tým, že sa im ráno ťažko vstáva a 37 percent ľudí sa cíti unavených, aj keď sa dostatočne vyspia,“ uvádza Andrea Babicová, brand manažérka Pilulka.sk. Súčasne má ťažkosti so zaspávaním až štvrtina opýtaných. Všetky tieto problémy pritom trápia viac ženy než mužov.

Mobil si neodpustíme ani pred spaním

Najčastejšou pravidelnou aktivitou Slovákov pred spánkom je pozeranie do mobilu, počítača alebo sledovanie televízie. V prieskume totiž 67 percent opýtaných uviedlo, že je pravidelne večer pred spánkom na mobile či počítači. U mladých ľudí od 18 do 24 rokov je to dokonca až 82 percent.

Zároveň 61 percent respondentov uviedlo, že pravidelne pred spánkom sledujú televízor. Častejšie sú to muži (63 percent) v porovnaní so ženami (59 percent). Ďalších 23 percent opýtaných si dá niečo na jedenie a 17 percent ľudí má sex. Zhodne po 11 percent opýtaných uviedlo, že si dá cigaretu a tiež čaj na pokojný spánok.

Odborník na spánok pritom upozorňuje, že najčastejšie problémy so spánkom spôsobujú práve zlé návyky ľudí predtým, ako idú spať. „Je dokázané, že na nás najviac pôsobí bledomodré svetlo, ktoré vnímame prostredníctvom zraku. Je prítomné pri východe slnka ako budivý element, takže spôsobí prebúdzanie spiaceho človeka. Presne toto svetlo však obsahuje obrazovka mobilov a počítačov, čiže pred spánkom má na nás budivý a nie uspávací efekt,“ zdôrazňuje Zoltán Csendes, otorinolaryngológ a odborník na spánok, ktorý pôsobí na Mediklinik v Moste pri Bratislave.

Samozrejme, vplyv na kvalitu spánku majú podľa jeho slov aj iné aspekty, ako používanie kofeinových a povzbudzujúcich nápojov a prostriedkov neskoro večer či ponocovanie dlho do noci a tiež nesprávna životospráva a stres.

Už keď Slováci zaspia, so samotnou dĺžkou spánku to nie je až také zlé. „V prieskume 62 % opýtaných Slovákov uviedlo, že spí 7 až 8 hodín denne, zároveň 8 percent ľudí spí 9 a viac hodín,“ priblížila Andrea Babicová. Naopak, 21 % ľudí si dopraje len 6 hodín spánku denne a ďalších 9 percent respondentov spí 5 hodín a menej.

Kto spí najhoršie? 

V porovnaní so susednými krajinami sme na tom lepšie. Zo štvorice sledovaných krajín spávajú najhoršie Česi, za nimi Maďari, úroveň kvality spánku Rakúšanov je podobná nám. V prieskume napríklad až 46 percent Čechov a 42 percent Maďarov uviedlo, že sa v noci budia. Susední Česi majú zároveň najväčšie problémy zaspať (28 percent). Najmenší problém zaspať majú Maďari (17 percent).

Kvalitný spánok je pre ľudské telo veľmi dôležitý. „Do dnešnej doby ešte nepoznáme všetky benefity spánku, ale vieme, že spánok je nevyhnutný pre regeneráciu celého organizmu a mnohé metabolické pochody prebiehajú len počas spánku. Napríklad aj tvorba niektorých hormónov, ktoré sa vylučujú len počas spánku, ako rastový hormón,“ dodáva Zoltán Csendes.

Človek tak počas spánku regeneruje celý organizmus, naberá nové sily a mozog oddychuje, aby na druhý deň mohol podávať opäť plnohodnotný výkon. Kvalitný spánok teda podľa odborníka predlžuje ľudský život.

Zdôrazňuje však, že podstatná nie je dĺžka spánku, ale jeho kvalita. „Pre dospelého človeka je optimum 6 až 8 hodín kvalitného  spánku. Teda takého, keď má človek počas spánku všetky fázy a ráno sa zobudí čerstvý, oddýchnutý,“ vysvetľuje.

Zoltán Csendes preto ľuďom odporúča, aby si vytvorili pravidelný rytmus spánku v rovnakom čase, neponocovali a pred spánkom nevykonávali ťažkú fyzickú prácu. Nemali by si tiež dávať kofeínové a povzbudzujúce nápoje. „Dôležité je aj pokúsiť sa akoby vypnúť hlavu od stresu a pracovných povinností, nejesť príliš neskoro a samozrejme, obmedziť počítač alebo mobil,“ dodáva.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2023-12-13 11:23:48 - Feat.: 0 - Title: Zradné "zľavy" a "výpredaje": Tieto falošné e-shopy sa snažia oklamať Slovákov cez lákavé predvianočné akcie 02 - Modified: 2023-12-12 13:52:44 - Feat.: 0 - Title: Koniec behania po lekárňach vďaka mobilu. Jedna z poisťovní spustila online novinku
01 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 04 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 19:02