StoryEditor

Kvôli tesným džínsom môžete dočasne ochrnúť

24.06.2015, 12:26
Autor:
stlstl
Lekári už niekoľko rokov upozorňujú na nebezpečenstvo priliehavých nohavíc. Tie majú už mnoho „obetí“.

Móda úzkych džínsov je síce príťažlivá, ale lekári ju nevidia radi. Príliš tesné nohavice totiž môžu spôsobovať celý rad zdravotných komplikácií u mužov i žien. Lekári z časopisu Neurológie, neurochirurgie a psychiatrie dokonca popísali prípad, pri ktorom žena dočasne prišla o cit v chodidlách. Správu priniesol iDnes.cz.

Tridsaťpäťročná Austrálčanka „vďačí" upnutým džínsom za rozvoj takzvaného kompartment syndrómu v lýtkach. Kompartment syndróm je stav, pri ktorom sa v jednej časti tela (v jej prípade v lýtkach) príliš zvýši tlak a dôjde k lokálnej ischémii (nedokrveniu). Podľa lekárov sa u nej vyskytlo hneď niekoľko rizikových faktorov naraz.

Austrálčanka bola v tesných nohaviciach oblečená niekoľko hodín a zároveň upratovala spodné šuplíky skriniek v kľaku, čo dohromady viedlo k veľkému opuchu lýtok a znecitliveniu chodidiel. Žena zakopla, spadla a musela v tomto stave čakať niekoľko hodín na pomoc. Počas tej doby narastal tlak v jej končatinách a poškodzoval jej svaly a nervy, informovala BBC. Po prevezení do nemocnice a ošetrení bola žena našťastie po štyroch dňoch opäť schopná chodiť.

Dokonca aj pálenie záhy

Lekári však varovali pred prílišným vyznávaním odvážnej módy už v minulosti. Popísali napríklad prípady žien, u ktorých príliš tesné bokovky spôsobovali znecitlivenie a nepríjemné pocity pálenia a pichania v oblasti stehien.

„U oboch pohlaví môže nosenie takýchto nohavíc spôsobiť podráždenie kože alebo aj slizníc v intímnych partiách, čo druhotne zvyšuje riziko ďalších ochorení. U žien sa zvyšuje pravdepodobnosť kvasinkových ochorení, u mužov môže nosenie príliš úzkych nohavíc spôsobiť zníženie plodnosti, prípadne aj dočasnú úplnú neplodnosť, pretože nie je zabezpečená nižšia telesná teplota potrebná pre dozrievanie spermií v semenníkoch, " objasňuje lekárka Věra Derflová z kliniky estetickej a cievne medicíny BCD Clinic.

Vášmu telu príliš neprospeje ani variant úzkych nohavíc s vysokým pásom - v takom prípade môžete čakať pálenie záhy spôsobené tlakom na brucho a vystúpaním žalúdočných štiav nahor k pažeráka. Gombíky a cvoky vám môžu nepríjemne otlačiť kožu a tiež vyvolať alergickú reakciu na kov.

Mužnosť v ohrození

Podľa urológov nesvedčia skinny džínsy ani mužom, okrem spermií trpií upnutým oblečením aj ich močový mechúr a močovod. Doktorka Hilary Jonesová, ktorá na tému úzkej spodnej bielizne a nohavíc vykonávala výskum na dvoch tisícoch britských mužov, dokonca varovala pred pretočením semenníkov. Podľa jej prepočtov to postretlo jedného z päťdesiatich mužov obľubujúcich tesné nohavice, sama niekoľko takýchto bolestivých prípadov ošetrovala.

„Nosiť príliš tesné nohavice nie je vhodné vôbec, najmä ak sú vyrobené z pevných neelastických materiálov, nie sú dostatočne priedušné a nemajú dobre vypracované švy," radí doktorka Derflová. Nevhodné sú podľa nej najmä na športovanie, alebo naopak pri dlhšom zotrvávaní v polohe ako kľak alebo sed. Obzvlášť to platí pre ľudí s dlhodobým ochoreniami ako cukrovka, pri ktorých by módny výstrelok mohol prispieť k vzniku vážnych zdravotných ťažkostí.
 

01 - Modified: 2007-07-03 11:31:00 - Feat.: 0 - Title: Najbližšie sčítanie obyvateľov, domov a bytov bude v roku 2011
01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 05 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 01:40