TASR/AP
StoryEditor

Matky sú ochotné zaplatiť aj stovky eur. Toto sú najlepšie pôrodnice na Slovensku

26.07.2017, 16:53
Top nemocnicu pre tehotné majú podľa celkového hodnotenia v Trenčíne.

Cisársky rez dokáže často zachrániť život mamičky i dieťaťa. Sú s ním však spojené viaceré komplikácie, aj preto ho majú lekári využívať len v nevyhnutných prípadoch. Slovensko sa nachádza nad 15-percentnou hranicou, ktorá je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vyhovujúca. U nás je to takmer dvojnásobok. Početnosť takýchto pôrodov je jedným z dôležitých kritérií pri hodnotení najlepších nemocníc.

Cisárske rezy na ústupe
Z medicínskeho hľadiska zaznamenáva Slovensko v tejto oblasti pozitívny vývoj. „Zastavil sa tým negatívny trend, keď podiel cisárskych rezov stúpal,“ uviedla lekárka Silvia Hnilicová.

Najnižšie číslo vykázala Fakultná nemocnica v Trenčíne a uspela aj v celkovom hodnotení, ktoré každoročne organizujú Health Policy Institute spoločne s portálom rodinka.sk. O víťazovi rozhoduje tiež vybavenie nemocnice, personál či spokojnosť mamičiek. „Úspech tkvie najmä v tímovej práci, sledovaní vývoja v medicíne a snahe zlepšovať sa,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky Peter Kaščák. Celkovo máme na Slovensku máme 53 pôrodníc.

Chcú si priplatiť
Ďalšie top pôrodnice na nachádzajú v Univerzitných nemocniciach v Martine a Bratislave, konkrétne v Ružinove a na Antolskej. Predstavitelia sa zhodujú v tom, že spolu s rastom kvality zdravotnej starostlivosti stúpajú aj nároky pacientok.

„Ženy chcú pri pôrode komfort a sú ochotné zaplatiť veľmi vysoké poplatky, len aby ho mali,“ vysvetľuje prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Martine Ján Danko. V ich nemocnici si budúce mamičky priplácajú často, napríklad za epidurálnu analgézu či apartmány. V Trenčíne pacientky často využívajú tiež možnosť nadštandardnej izby, ktorá stojí 40 eur, či účasť manžela pri pôrode za 20 eur. Čo sa týka hodnotenia mamičiek, prvenstvo získalo sanatórium Koch v Bratislave.

Tu si za pôrod a nadštandardnú starostlivosť zaplatia 1 200 eur. „Približne 15 percent z nich ešte využíva vlastný výber lekára,“ vysvetľuje tamojší primár gynekológie Peter Mareš. Poplatok je 300 eur. 

Pôrodná turistika
Rozdiel vo vnímaní žien je podľa Kaščáka v tom, že pribúda žien, ktoré si vypracúvajú pôrodné plány. Zaujímajú sa teda viac o to, kde, s akým lekárom či akým spôsobom budú rodiť. Aj to je podľa Danka dôvodom, prečo každý rok narastá podiel tých, ktoré sú ochotné vycestovať do zahraničia.

„Ženy si napríklad vyberú, že chcú rodiť cisárskym rezom a na Slovensku im často nevyhovejú, v zahraničí im väčšinou urobia všetko podľa predstáv.“ Zatiaľ čo v roku 2015 bolo takýchto žien 152, vlani ich počet narástol 219. Najčastejšie mieria do Česka a Rakúska.

Náklady sa im však výrazne zvýšia, keďže naše poisťovne im zaplatia len to, čo hradia tunajším nemocniciam. Ide približne o 500 eur. Podľa portálu rodinka.sk však stoja pôrody v Brne či Břeclavi do 900 eur, zatiaľ čo v Hainburgu je to 1 650 eur a viac. Podľa hovorkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktórie Vasilenkovej môže pacientka za takou zdravotnou starostlivosťou vycestovať do niektorej z členských krajín Únie bez súhlasu zdravotnej poisťovne.  

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:51