StoryEditor

Slovenský stroj naštartoval Uram

30.04.2007, 00:00
Cieľ splnený. Slovenská hokejová reprezentácia vyhrala v úvodnom zápase na majstrovstvách sveta v Rusku nad outisedorom skupiny C Nórskom 3:0.

Povinné víťazstvo naši dosiahli, tréner Július Šupler však videl aj nedostatky. "Overili sme si viaceré možnosti útočných trojíc, ako aj obranných dvojíc. Mnohé však musíme ešte zmeniť." Slováci hrali len na tri útoky, keď okrem Mariána Hossu a Pavla Demitru (tí prišli do Moskvy včera) nenastúpil ani kanonier Minnesoty Marián Gáborík kvôli viróze. "Príchodom trojice z NHL sa všetko zmení a aj ťarcha zodpovednosti nebude na jednej - dvoch päťkách," dodal kouč národného tímu.

Slovákov naštartoval "odvrhnutý" muž
Po slabom začiatku, keď sme za desať minút vystrelili iba dvakrát na bránu, naštartoval náš tím "odvrhnutý" kanonier Slovana Bratislava Marek Uram, ktorý strelil prvý gól duelu. Ten najprv v utorok vypadol z konečnej nominácie, napokon však štvrtok odletel do Moskvy za zraneného Ladislava Nagya.
"Už som nepočítal s tým, že prídem na šampionát. Je to zábava, patrí to k hokejovému životu," povedal Uram. Tréner Šupler ho zaradil do prvého útoku k Richardovi Kapušovi a kapitánovi Miroslavovi Šatanovi. Táto trojica strávila na ľade najviac času, keď odohral každý 23. minút čistého času. "Gól nám pomohol, upokojili sme sa. Potom to už bolo dobré. Prídu však aj dôležitejšie zápasy a dúfam, že pridám ďalšie zásahy," dodal najproduktívnejší hráč vyraďovacích bojov v slovenskej extralige.

Chára splnil úlohu
Hneď po prvom góle sme pridali aj ďalší. O ten sa postaral jeden z najlepších obrancov na svete, kapitán Bostonu Zdeno Chára. Pre neho to bol piaty gól v národnom tíme. V obrane nastúpil tak ako v poslednom prípravnom zápase proti Bielorusku s Petrom Podhradským. Na ľade bol spolu s Milanom Jurčinom (Washington) najvyťaženejším obrancom. Odohral takmer 19. minút.
Náš posledný gól strelil jeden z dvojice útočných zámorských posíl, Branko Radivojevič. Ten využil presilovú hru. Naše mužstvo malo možnosť tejto výhody šesťkrát. V presilovke sme nemali na ľade žiadnu špeciálnu formáciu, striedali sa všetky tri útoky. Naopak, naši hokejisti hrali v obrane disciplinovane, vylúčený bol iba Radovan Somík 24 sekúnd pred koncom súboja.

Halák si buduje rešpekt
Za najlepšieho slovenského hráča stretnutia aj napriek našej útočnej prevahe (na strely na bránu sme vyhrali 33:24) vyhlásili brankára Montrealu Jaroslava Haláka. Najlepší hráč každého zápasu dostane od sponzora šampionátu 20-gramovú tehličku zlata. Nováčik v NHL nastúpil na svoj prvý štart na seniorských majstrovstvách sveta a zvládol ho bez problémov.
Zneškodnil niekoľko dobrých šancí súpera. Raz mu však pomohla aj tyč. "Zodpovednosť bola veľká. Prvý zápas je vždy dôležitý," povedal Halák. 21-ročný brankár by mal nastúpiť v bráne aj v dnešnom zápase proti Nemecku.

Slovensko - Nórsko
Góly: 13´ Uram 1:0, 13´ Chára 2:0, 38´ Radivojevič 3:0. Diváci: 2 800

POSTAVA ZÁPASU
Jaroslav Halák
- kryl 24 súperových striel

Kľúčové momenty
13. minúta - 1:0
- po prihrávke Kapuša otvoril skóre so strednej vzdialenosti Uram
13. minúta - 2:0
- Surový z pravej strany prihral Chárovi, ktorého strela bez prípravy skončila v sieti
34. minúta
- obranca Lund naskočil z trestnej lavice na ľad, išiel sám na Haláka, ale trafil iba tyč
38. minúta - 3:0
- po Štrbákovej prihrávke využil presilovú hru Radivojevič

01 - Modified: 2003-05-15 06:57:47 - Feat.: 0 - Title: Rybníčkov pingpong s odborármi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 11:47