StoryEditor

Peter Horváth: Duray má v SMK veľkú autoritu

22.03.2007, 23:00

Peter Gabura sa vo voľbách prekrúžkoval na deviate miesto kandidátky KDH, Miklós Duray z SMK na štvrté. Čím sú títo politickí "rebeli" s radikálnymi vyhláseniami pre voličov zaujímaví?
- Duray radikálnejšími názormi oslovuje istú časť populácie medzi maďarskými voličmi. Čím sú názory vyhrotenejšie, tým môžu tí radikálnejší politici viac získavať. Patrí aj k politikom SMK, ktorí najčastejšie reprezentujú stranu v Budapešti. Väzba voličov SMK na Budapešť pritom bude vždy emocionálne významná. SMK vysiela na kontroverznejšie akcie práve jeho, azda aj preto, aby Béla Bugár a Pál Csáky boli akceptovateľnejší v rámci slovenskej vnútornej politiky.
A Peter Gabura?
- Priznám sa, že tomuto fenoménu celkom nerozumiem. Určite za tým bol aj fakt, že poslanec Gabura bol dlhodobo mecenášom KDH a robil aj veľmi silnú osobnostnú kampaň na svoju podporu.
Nemajú však Duray s Gaburom spoločné práve komunikovanie tých kontroverznejších názorov?
- Obaja reprezentujú to horšie, alebo čiernejšie pri medializácii. Podtón, dôvody, ale aj postavenie v rámci strán majú však rozdielne. Duray má neporovnateľne väčšiu autoritu. Voči nemu len veľmi výnimočne niekto vystúpi v rámci SMK, avšak proti Gaburovi vystúpili veľmi výrazne predstavitelia oboch táborov v KDH.
Sú títo dvaja politici pre svoje strany skôr "na škodu" alebo "na úžitok"?
- V prípade SMK určite Miklós Duray na škodu nie je. SMK sa snaží získať všetky vrstvy voličov maďarskej národnosti a na Slovensku evidentne sú takí radikálnejší voliči, a tých práve dokáže Duray integrovať. Naopak, KDH Gabura podľa môjho názoru možno celkovo skôr škodí, aj keď oveľa väčšiu patáliu im robí ten vnútorný spor.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 01:31