StoryEditor

Reformátor Rybníček odchádza. Obdivovaný aj nenávidený

22.06.2006, 00:00
Za tri a pol roka vytiahol Richard Rybníček verejnoprávnu televíziu z dlhov, zvýšil jej sledovanosť a divákom ponúkol nové televízne formáty. Prišli však aj pokuty a súdne prehry.

Verejnoprávnej televízii mal šéfovať ešte viac ako pol roka. Prišla však lákavá ponuka zo zahraničia a predčasný odchod z STV. Tvrdí, že jeho projekt "vzkriesenia" televízie je už i tak naplnený. Richard Rybníček včera Rade STV oznámil, že post generálneho riaditeľa opúšťa a vracia sa do komerčnej sféry. Už júli bude viesť novú českú televíziu Febio TV.
Vytiahol verejnoprávnu televíziu z dlhov, zvýšil jej sledovanosť, divákom ponúkol nové televízne formáty. To všetko stihol za tri a pol roka vo funkcii šéfa STV. "Určite priniesol pre televíziu mnoho nového aj dobrého. Nebolo ľahké držať sa v komerčnom prostredí. Je však otázne, či jeho spôsob bol jedinou možnosťou riadenia verejnoprávnej televízie," hovorí mediálny analytik Samuel Brečka. STV by podľa neho mohla byť aj stratová. Rybníčkovi sa ale podarilo 680-miliónové straty televízie premeniť na zisk. "Vyrovnané hospodárenie sa mu podarilo vďaka dotáciám od štátu vo výške 700 miliónov korún," oponuje člen Rady STV Štefan Fejko. Člen parlamentného mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) k tomu pridáva - STV za jeho éry stratila verejnoprávny charakter. "Bolo ju treba finančne stabilizovať, zoštíhliť personál, nové technologické vybavenie. Dnes je to normálna, štandardne fungujúca televízia," hovorí zas šéf Rady STV Miroslav Kollár.

SuperStar: áno či nie?
Chválu aj kritiku si Rybníček vyslúžil za vysielanie dvoch sérií súťaže speváckych hviezd Slovensko hľadá SuperStar. "Je to úžasný projekt, ktorý dal mladým ľuďom šancu presadiť sa a som rada, že bol práve na STV. Naučil veľa ľudí pozerať túto televíziu," hodnotí členka rady Karin Habšudová. Takýto formát by mal fungovať len v komerčných televíziách - tvrdí však ďalší člen rady Peter Malec. "Už pri kúpení programu bolo dopredu dohodnuté, že program sa musí prerušovať reklamou," dodáva. Zákon to však verejnoprávnej televízii nedovoľuje. Práve pre miliónové pokuty od Rady pre vysielanie a retransmisiu boli obe pokračovania SuperStar stratové. "Takto si Rybníček rozhodne pokazil imidž," dodáva Malec. Vyvoláva to podozrenia z úmyselného porušovania zákona - hovorí Jarjabek. "Najvyšší súd pokuty uznal za oprávnené, ale vedenie STV prerušovanie programu reklamou nezastavilo." Rybníček má však svoje vysvetlenie - mnohé z pokút sú nespravodlivé.

Zabudol na pôvodnú tvorbu
Rybníčkovi kritici vyčítajú, že zabúdal na pôvodnú slovenskú tvorbu. "Úplne ju zlikvidoval," hovorí Jarjabek. Vedenie STV to však zdôvodňovalo finančnou náročnosťou. Z televíznych obrazoviek podľa Jarjabka "za Rybníčka" zmizla aj profesijná publicistika - tá pritom nie je až taká nákladná. "Hromadným prepúšťaním úplne zničil niektoré profesie. Ak bude nový riaditeľ chcieť obnoviť tvorbu inscenácií, nebude sa to dať." Rybníček tomu ako keby nerozumel - hovorí aj Fejko. "Verejnoprávna televízia musí robiť veľa dokumentov, hranú tvorbu pre deti aj večerníčky."
Malec Rybníčkovi vyčíta aj to, že sa mu nepodarilo presadiť nový spôsob výberu koncesionárskych poplatkov. "Urobil som, čo bolo v mojich silách. Predkladali sme zákon v čase, keď boli vyhlásené voľby a komunikácia s poslancami už viazla," bráni sa Rybníček. Zákon je však podľa neho kvalitný a pripravený na schválenie v novom parlamente. Slovenský rozhlas, ktorý na novom spôsobe výberu koncesionárskych poplatkov spolupracoval, však podľa Maleca s návrhom prišiel už pred dvomi rokmi. "Vtedy bola iniciatíva brzdená práve Slovenskou televíziou. Rybníček sa k návrhu pridal až na poslednú chvíľu - to už ale bolo neskoro."

Aby sa televízia nezrútila
Na čele STV budú až do zvolenia nového riaditeľa stáť štatutárni zástupcovia Branislav Zahradník a Ľubomír Košút. "Chceme televíziu spravovať slušným a korektným spôsobom, budeme robiť len základné rozhodnutia potrebné pre fungovanie. Nebudeme sa púšťať do nákladných a časovo náročných vecí, ktoré by zaťažili nový manažment," hovorí Zahradník. Zostávajú tu dobrovoľne, aby sa televízia nezrútila - tvrdí Rybníček. "Nevylučujem, že ak sa nového riaditeľa nepodarí zvoliť rýchlo, prestane ich to baviť a odídu, čo im nikto nemôže zazlievať."

01 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skvelý triumf strelkyne Stranovskej 02 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reiter oživil diskusie o potrebe videa 03 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 04 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blair sa vraj vzdal nádeje na novú rezolúciu 05 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Legija -- profesionálny zabijak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 05:14