StoryEditor

Primátori s najvyšším mesačným platom

20.04.2007, 00:00

FRANTIŠEK KNAPÍK (Košice)
Zvolený za:
KDH, SDKÚ-DS, SMK
Úrad zastáva: od apríla 2006
Plat: 116-tisíc korún mesačne
Majetkové priznanie: Priznal úspory okolo 250-tisíc Sk, má trojizbový byt s priľahlou plochou, zariadenie bytu, 4-ročný Volkswagen Golf.
Aké sú tie úspory?
-- Je to možno 250--tisíc, alebo tak nejako.
Kariéra v politike: V samospráve pôsobí dlhodobo. Začínal ako starosta mestskej časti Košická Nová Ves v roku 1996. Od roku 2002 bol poslancom košického zastupiteľstva a námestníkom primátora. Po tom, čo bývalý primátor Zdenko Trebuľa prešiel do košickej župy, Knapík bol poverený zastupovaním primátora. V doplnkových voľbách bol vlani v apríli zvolený za primátora a Košičania ho do funkcie potvrdili aj v decembrových voľbách.

ANDREJ ĎURKOVSKÝ (Bratislava)
Zvolený za:
KDH, SDKÚ-DS
Úrad zastáva: od decembra 2002
Plat: 114-tisíc korún mesačne
Majetkové priznanie: Stavba na individuálnu rekreáciu pri Ružomberku s pozemkom, 5-izbový byt s pozemkom v Starom Meste, osobné auto Opel Agila, hypotekárny úver vo výške 2,5 milióna korún, úspory v banke prevyšujúce 35-násobok minimálnej mzdy.
Kariéra v politike: V samospráve hlavného mesta pôsobí od roku 1990 ako poslanec mestského zastupiteľstva za mestskú časť Staré Mesto. O štyri roky neskôr sa stal starostom Starého Mesta -- na tomto poste zostal dve volebné obdobia. Primátorom hlavného mesta je od volieb v roku 2002 a v posledných komunálnych voľbách bol zvolený opäť.

RICHARD FRIMMEL (Bratislava-Nové Mesto)
Zvolený za:
SDKÚ-DS, KDH, SZ, SF, Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS
Úrad zastáva: od roku 1995
Plat: 110-tisíc korún mesačne
Majetkové priznanie: Svoje majetkové priznanie odmietol zverejniť s tým, že ho odovzdal príslušnému odboru v stanovenom termíne podľa zákona.
Kariéra v politike: Funkciu primátora mestskej časti Bratislava-Nové Mesto zastáva už 11 rokov. Predtým pôsobil v Slovenskom združení telesnej kultúry ako výkonný tajomník. Necelých päť rokov bol podpredsedom predstavenstva spoločnosti Tipos, a. s. -- istý čas zastával aj post generálneho riaditeľa.

JOZEF DVONČ (Nitra)
Zvolený za:
Smer-SD, KDH, SNS, SF, HZD
Úrad zastáva: od decembra 2006
Plat: 104-tisíc korún mesačne
Majetkové priznanie: Príjem za rok 2006 -- 927 852 Sk, 1-izbový byt v Chrenovej, rodinný dom -- chalupa, záhrada, orná pôda -- Babindol, časť rodinného domu a záhrady v Zlatých Moravciach, úspory v banke -- priebežne 300- až 500-tisic Sk, majiteľ firmy Agrokonzulta, s.r.o. (100 %), spolumajiteľ firmy Agrimax, s.r.o. (50 %) -- vo firmách sa vzdal funkcií konateľa.
Kariéra: Do roku 1982 pracoval ako vedúci oddelenia Agrokomplex-Nitra, neskôr sa stal dekanom Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. Bol riaditeľom nitrianskych spoločností Agrokonzulta a Agroinštitút. Pôsobil aj ako obchodný riaditeľ spoločnosti Víno Nitra či riaditeľ centra programov Akadémie vzdelávania v Bratislave. Pred funkciou primátora Nitry zastával post prednostu Krajského úradu v Nitre.

ANTON DANKO (Poprad)
Zvolený za: nezávislý
Úrad zastáva: od roku 2003
Plat: 99 400 korún mesačne
Majetkové priznanie: informácie o majetku nám neposkytol
Kariéra: Primátorom mesta je štvrtý rok, predtým pôsobil ako viceprimátor. V čase, keď zároveň sedel aj v Národnej rade SR, patril k najlepšie zarábajúcim verejným funkcionárom -- mával 183 500 korún mesačne za funkciu poslanca aj primátora. Z primátorského platu si nechával len minimálnu mzdu a zvyšok odovzdával do Fondu primátora. Počas pôsobenia v NR SR sa "zviditeľnil" vysokou absenciou na rokovaní parlamentu.

Zdroj: hn, pozn.red. ide o rebríček primátorov miest podľa výšky mesačného základného platu v hrubom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. máj 2024 13:55