27.03.2006, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Vláda nemá mechanizmy na to, aby garantovala zvýšenie platov pre zdravotníkov. Vyhlásil v diskusnej relácii TV Markíza premiér Mikuláš Dzurinda. Dodal, že táto otázka je v kompetencii ich zamestnávateľov. Dzurinda je presvedčený, že platy zdravotníkov sa budú zvyšovať, otázne je, do akej výšky. Premiér neuvažuje o personálnej zmene na poste ministra zdravotníctva. Rudolfa Zajaca ako nepopulárneho ministra nevymení ešte pred voľbami. (SITA)

Premiér Mikuláš Dzurinda sa podľa strany Smer-SD dopustil lži, keď tvrdil, že pre stranu je akceptovateľná koalícia so SNS a KSS. "Naša strana dlhodobo tvrdí, že k otázkam o povolebnej spolupráci sa nebude vyjadrovať," skonštatovala hovorkyňa sociálnej demokracie Silvia Glendová. Opozičná strana tak reagovala na včerajší výrok premiéra v diskusnej relácii TV Markíza, kde sa vyjadroval aj k spolupráci po voľbách. "Počúvam výroky, že pre Smer je akceptovateľná koalícia Smer, SNS, KSS," uviedol Dzurinda. (TASR)

Ústredná volebná komisia dnes zaregistruje politické strany, ktoré sa chcú uchádzať o priazeň voličov v predčasných júnových parlamentných voľbách. Informovala o tom zapisovateľka komisie Lívia Škultétyová. Komisia preskúmala všetkých 21 podaných kandidačných listín politických strán, ktoré chcú ísť do júnových volieb do Národnej rady SR, nezistila žiadne závažné porušenie zákona. Vyradila jedného kandidáta, keďže má iba 19 rokov a nespĺňa tak zákonom stanovené požiadavky. O dôveru voličov sa chce 17. júna 2006 uchádzať 2 352 kandidátov, z toho každý štvrtý až piaty je žena. (SITA)

V Smere-SD zakotvili ľudia, ktorí boli po roku 1998 vytlačení z Ľudovej strany-HZDS a ktorí majú snahu cez kapitál ovplyvňovať politiku, povedal v diskusnej relácii TV Joj líder strany Vladimír Mečiar. "Ide o ľudí, ku ktorým sme mali výhrady aj z hľadiska ekonomického pozadia, aj spôsobu nadobudnutia kapitálu." Smer má podľa neho "silne miliardárske pozadie", preto rétoriku o volebnom súboji ľavice a pravice vníma Mečiar len ako pózu. (SITA)

Pre Slovensko bude najlepšie, keď po parlamentných voľbách pôjdu ďalej spolu strany SDKÚ-DS, SMK a KDH. Tvrdí to premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý cíti, že je možné prekonať nedorozumenia s kresťanskými demokratmi. "Ide mi o programovú kontinuitu, ide mi o to, aby Slovensko ďalej napredovalo a nie, aby sa otočilo, obrátilo naspäť a vrátilo k prekonaným ťažkostiam. Dnes už iba slepý nevidí, že Robert Fico jasne hovorí o rušení reforiem," vyhlásil v diskusnej relácii TV Markíza Dzurinda. Neverí, že KDH zapredá svoj charakter a istú hodnotovú orientáciu vládnutia.
Premiér neodpovedal na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu so Smerom-SD. Zdôraznil, že ešte nie sú známe programy politických strán a ani rozhodnutie voliča. "Keď sa bude črtať alternatíva Smer, KSS, SNS, no tak možno bude mojou povinnosťou pokúsiť sa, ak nám ľudia dajú dôveru, ponúknuť inú alternatívu," naznačil predseda vlády.
Podľa Dzurindu nie je najmenší dôvod, aby zatupujúci predseda parlamentu Béla Bugár nepoznal všetko, čo dáva ústavným činiteľom k dispozícii Slovenská informačná služba.

SNS žiada
, aby bol z ulíc Bratislavy okamžite stiahnutý maďarský bilbord s mapou veľkého Maďarska slúžiaci na propagáciu výstavy Donaumonarchie. Podľa hovorcu SNS Rafaela Rafaja, kontroverzný bilbord nie je v súlade s dobrým spolunažívaním a dobrými mravmi, vyvoláva národnostné napätie priamo v hlavnom meste suverénneho štátu s mapou "Magyarországu" v hraniciach veľkého Maďarska (Uhorska), maďarskou trikolórou a medzinárodným označením Maďarskej republiky "H". (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 16:06