StoryEditor

Nad desiatami visí otáznik

23.03.2006, 23:00
Projekt podpory spotreby mlieka na školách, v rámci ktorého si žiaci môžu denne kúpiť mlieko alebo mliečne výrobky za jednu až dve koruny je ohrozený. Dôvodom je nová povinnosť mliekarní platiť daň z pridanej hodnoty nielen z ceny, za ktorú si školáci mlieko kupujú, ale aj z dotácie, ktorou naň prispieva štát. Do projektu sa doposiaľ zapojilo päť z troch desiatok slovenských mliekarní a niektoré z nich už svoju spoluprácu so školami pozastavili. Ďalšie uvažujú o tom, že tak urobia v najbližších mesiacoch.
Projekt podpory spotreby mlieka na školách, v rámci ktorého si žiaci môžu denne kúpiť mlieko alebo mliečne výrobky za jednu až dve koruny, je ohrozený. Dôvodom je nová povinnosť mliekarní platiť daň z pridanej hodnoty nielen z ceny, za ktorú si školáci mlieko kupujú, ale aj z dotácie, ktorou naň prispieva štát. Do projektu sa doposiaľ zapojilo päť z troch desiatok slovenských mliekarní a niektoré z nich už svoju spoluprácu so školami pozastavili. Ďalšie uvažujú o tom, že tak urobia v najbližších mesiacoch.

Problémová novela
Nová povinnosť vyplýva z novely zákona o dani z pridanej hodnoty, platnej od januára tohto roku. Podľa generálnej sekretárky Slovenského mliekarenského zväzu Zuzany Nouzovskej sa však s odvodom DPH z dotácie nepočítalo pri stanovovaní maximálnych cien, pretože v minulosti mliekarne z dotácie daň neodvádzali. "Dotácia na školské mlieko by nemala podliehať DPH, pretože príjemcom tejto pomoci sú žiaci povinnej školskej dochádzky a nie dodávatelia, ktorí mliečnu desiatu len sprostredkujú," tvrdí Nouzovská.
Problematiku platenia DPH z dotácie na školské mlieko plánuje budúci týždeň prerokovať rezort financií s ministerstvom pôdohospodárstva a mliekarenským zväzom. Podľa smerníc EÚ podliehajú DPH aj dodávky mlieka. Hovorca ministerstva financií Peter Papanek vraví, že by mal rezort pôdohospodárstva posúdiť, či je dotácia v rámci mliečneho programu dotáciou k cene tovaru. Takáto forma podpory totiž zdaneniu podlieha.

Viacerí sa rozhodujú
Svoje zotrvanie v projekte momentálne prehodnocuje podnik Milsy z Bánoviec nad Bebravou. Zatiaľ odmieta nových záujemcov, ale pokračuje v spolupráci s dávnejšie zazmluvnenými školami. Friesland Slovensko už spoluprácu na projekte zastavil, Levické mliekarne tak urobili iba čiastočne. Humenská mliekareň napriek 50-tisícovej mesačnej strate v projekte pokračuje, ale nevylučuje jeho stopnutie o niekoľko týždňov. Pozastavenie dodávok školského mlieka na dlhšie obdobie pritom môže podľa Slovenského mliekarenského zväzu spôsobiť, že sa krehký systém spolupráce medzi mliekarmi a školstvom už nemusí naštartovať.
Mliekari priznávajú, že krajiny EÚ nepostupujú v prípade podpory konzumácie mlieka na školách jednotne. Zatiaľ čo v Česku či Nemecku sa z dotácie DPH odvádza, v Rakúsku sú mliekarské podniky od platby dane z dotácie oslobodené, aj keď ostatné dotácie v tejto krajine zdaneniu podliehajú. Generálna riaditeľka Levických mliekarní Valéria Göczeová dodáva, že v Nemecku podlieha dotácia na školské mlieko oveľa nižšiemu, iba sedempercentnému zdaneniu.

Priemerná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov
(v kg/osoba/rok)
Slovensko 158
Česko 220
Poľsko 280
Estónsko 310
Priemer 10 nových krahjín EÚ 235
Zdroj : Slovenský mliekarenský zväz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 21:36