StoryEditor

František Tóth: Reforma kultúry sa nezačala

09.05.2005, 00:00

Čím chcete byť iný ako Rudolf Chmel?
- Ak je niekto dobrý chirurg a vie perfektne operovať, to ešte neznamená, že bude dobrým riaditeľom nemocnice. Nemám záujem, aby ministerstvo riadilo kultúru. Chcem, aby rezort kultúry vytváral vhodné motivačné prostredie, ktoré bude jasné a transparentné. Tomu treba prispôsobiť základný model financovania kultúry aj systém financovania pomocou grantov.
Uvedomujete si, že máte na to iba niečo vyše roka?
- Po analýze procesov, ktoré v rezorte prebiehajú, si chcem vybrať len tie najdôležitejšie a realizovať reformu kultúry. Tá sa ešte nezačala.
Minister Chmel tvrdí, že necítil podporu ANO, ktorá údajne nevnímala kultúru ako prioritu. Očakávate v tom zmenu?
- ANO sa kultúre venovala, a to najmä pri dostavbe SND. Som presvedčený, že kultúra bude prioritou liberálov v nasledujúcom období. Veľmi dôrazne budeme žiadať zvýšenie jej rozpočtu na budúci rok. Na tom sme už dnes dohodnutí.
Aké budú vaše hlavné priority vo funkcii ministra?
- Podpora regionálnej kultúry a zefektívnenie grantového systému. Mám tiež záujem o podporu slovenského filmu. Tu však budem veľmi opatrný, aby sme nedopadli podobne ako pri spolufinancovaní takého projektu ako Jánošík. Ďalšie priority prezradím až ako minister.
Čo urobíte s novostavbou SND?
- Musím nájsť zhodu medzi kultúrnou obcou, poslancami, ministerstvom kultúry a vládou reprezentovanou najmä ekonomickými ministrami. Vidím dve roviny - fungovanie SND ako inštitúcie a využitie priestoru budovy. Aj preto som už hovoril s architektmi, ktorí budovu navrhovali. V pláne mám ešte stretnutie so zástupcami Truttheimu, so zástupcami iniciatívy Hlas pre kultúru a ďalšími.
Prečo sa chcete stretnúť práve so zástupcami Truttheimu, keď by mala byť vypísaná verejná súťaž?
- Chcem poznať predstavu jedného zo súkromných záujemcov - do akej miery je zlučiteľná s predstavou SND, či sú tam určité spoločné body. Zaujíma ma, či súkromný sektor požaduje zásadné zmeny v architektúre divadla alebo sa uspokojí s čiastočnými úpravami. Zdôrazňujem, že súhlasím s vypísaním výberového konania.
Budete musieť vyriešiť aj financovanie menšinových kultúr. Poznáte východisko?
- Dvojnásobne citlivý budem v otázkach, ktoré sú politicky citlivé najmä pre nášho koaličného partnera - SMK. Podľa mňa to však už do konca volebného obdobia nevyriešime. Určité kompetencie však prevzal aj vicepremiér Pál Csáky. Na ťahu je teda SMK.
Jasný postoj k financovaniu cirkvi má ANO. Budete presadzovať túto agendu aj ako šéf rezortu?
- Aliancia žiada inventarizáciu cirkevného majetku. Myslím si, že je to oprávnená požiadavka aj veľkého množstva občanov. Chceme vedieť, či cirkev nemôže lepšie využívať svoj majetok tak, aby určité činnosti vykonávali na vlastné náklady, bez podpory štátu. Viem si teda predstaviť, že by dotácie od štátu klesli. Na druhej strane, ak niektoré cirkvi nemajú majetok, ktorý by mohli využívať na podnikanie a potrebujú podporu štátu v oblastiach, kde ho suplujú - napríklad charita - nebudem mať zábrany zvýšiť im podporu.
Prečo sa ANO rozhodla vymeniť ministra kultúry?
- Na pána Chmela bol vyvíjaný tlak zo všetkých strán vrátane ANO. Podľa mňa nebol spokojný, a tá výmena bola preňho pozitívna.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 00:29