StoryEditor

Miliardová kauza: peniaze sú späť

26.08.2005, 00:00
Košická spoločnosť Cassovia BIC včera vrátila na účet NARMSP prostriedky, ktoré tento týždeň v pondelok získala na realizáciu programu rizikového kapitálu. Ide o sumu 1,584 mld. Sk vrátane výnosov z úrokov nabehnutých od prijatia peňazí.

Košická spoločnosť Cassovia BIC včera vrátila na účet Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) prostriedky, ktoré tento týždeň v pondelok získala na realizáciu programu rizikového kapitálu. Ide o sumu 1,584 miliardy Sk vrátane výnosov z úrokov nabehnutých od prijatia peňazí. Firma chce podľa jej konateľa Ivana Pezlára vrátením prostriedkov predísť podozreniam zo zneužitia získaných peňazí. "Nevidíme dôvod na spochybnenie uzatvorenej zmluvy, ale s veľkou vážnosťou vnímame vyjadrenia štátnych predstaviteľov, ktorí ju spochybňujú," uviedol v tlačovom vyhlásení Pezlár. Spoločnosť verí, že po vyšetrení celej kauzy relevantnými orgánmi jej bude umožnené pokračovať v projekte. Zástupcovia správnej rady agentúry už podľa hovorcu rezortu financií Petra Papanka dostali kópie bankových výpisov, ktoré potvrdzujú, že Cassovia BIC zadala platobné príkazy na vrátenie finančných prostriedkov.
Dozorná rada včera podľa Papanka skonštatovala, že exriaditeľ agentúry Ľudovít Balco bol v súvislosti s prevodom peňazí na spoločnosť Cassovia BIC povinný konať v súlade s právoplatnou zápisnicou zo zasadnutia Správnej rady NARMSP, ktorú podpísal jej predseda László Pomothy, a nie ako konal, čiže podľa pracovnej verzie. Balco mal teda zabezpečiť iba prípravu nového programu rizikového kapitálu, a nie jeho realizáciu. Podľa informácií Papanka dozorný orgán NARMSP ďalej uložil zabezpečiť preverenie zákonnosti postupov pri realizácii verejného obstarávania na výber správcovskej spoločnosti na realizáciu programu rizikového kapitálu pre malé a stredné podniky, prostredníctvom zamestnancov ÚVO.
Samotné ministerstvo financií už včera začalo s finančnou kontrolou zameranou na dodržiavanie hospodárnosti a efektívnosti pri narábaní s verejnými prostriedkami a kontrolu dodržania podmienok pri poskytovaní pomoci z programov a grantových schém NARMSP. "V záujme zabezpečenia objektívnosti je kontrola vykonávaná v súčinnosti s Úradom pre verejné obstarávanie," uviedol Papanek. Novým šéfom agentúry je od stredy Bystrík Berthoty. Dočasný šéf rezortu hospodárstva Ivan Mikloš avizoval, že chce vyvodiť z celej kauzy trestnoprávnu zodpovednosť. Pavol Rusko je o krok pred ním. Už včera totiž podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z falšovania zápisnice zo zasadnutia správnej rady NARMSP.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 12:04