StoryEditor

Pavol Hrušovský: Dohody až po voľbách

24.10.2005, 00:00

KDH chce byť lídrom slovenskej pravice. Na základe čoho ste k takejto ambícii dospeli?
- Naším cieľom je získať vo voľbách čo najviac hlasov a byť lídrom pravice. To by nám pri následných politických rokovaniach umožnilo zásadne ovplyvňovať povolebné usporiadanie na Slovensku.

Čestný predseda KDH Ján Čarnogurský tvrdí, že pri hľadaní partnerov by ste nemali ustupovať zo svojich postojov v kultúrno-etických otázkach. Skôr vidí možnosť kompromisu v ekonomike, najmä pokiaľ ide o mieru zasahovania štátu. To by mohlo vyhovovať aj pri možnej spolupráci so Smerom-SD...
- Pre nás je dôležité, aby sme na rokovaniach s potenciálnymi partnermi dohodli také podmienky, ktoré by rešpektovali konzervatívne hodnoty. Vieme si predstaviť kompromisy v ekonomických otázkach, ale nevieme si ich predstaviť v otázkach etiky a morálky. Aj preto heslo, ktoré som predstavil - Slušná tvár Slovensku - zhŕňa tú víziu politiky, s ktorou chceme ísť do rokovaní o povolebnej spolupráci.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda preferuje pravicový blok. Podľa neho by sa dokonca mali pravicové strany dohodnúť na spoločnom postupe...
- Nebudeme do parlamentných volieb uzatvárať dohody o povolebnej spolupráci so žiadnym politickým subjektom. Akékoľvek dohody budeme uzatvárať až po voľbách.

Rozhodnutie snemu otvorilo predsedníctvu možnosť pozastaviť členstvo Pavlovi Bielikovi. Ako sa postavíte k jeho kandidatúre na post poslanca VÚC?
- Odporučím, aby predsedníctvo navrhlo bratislavskej krajskej rade zvážiť jeho kandidatúru na post poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. To je však kompetencia krajskej rady.

Bude sa najbližšie predsedníctvo zaoberať aj problémom dotácií pre firmu štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Mariána Radošovského?
- Nemôžeme sa tomuto problému vyhnúť.

Vyzvete ho na odstúpenie z funkcie?
- To ukáže výsledok diskusie na predsedníctve.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 15:59