StoryEditor

Rusko odolal vzbure podpredsedov

23.08.2005, 00:00
Pavol Rusko má politickú podporu Predsedníctva ANO. Podľa vedenia strany nie je dôvod na Ruskov odchod z funkcie ministra hospodárstva, ako žiada KDH. Predsedníctvo po piatich hodinách rokovania akceptovalo Ruskovo vysvetlenie v kauze zmeniek.

Pavol Rusko má politickú podporu Predsedníctva ANO. Podľa vedenia strany nie je dôvod na Ruskov odchod z funkcie ministra hospodárstva, ako žiada KDH. Predsedníctvo po piatich hodinách rokovania akceptovalo Ruskovo vysvetlenie v kauze zmeniek. "Považujeme ho za dôveryhodné," povedal po hlasovaní generálny sekretár ANO Juraj Puchý. Proti rozhodnutiu hlasovali len podpredsedovia strany Jirko Malchárek a Ľubomír Lintner a poslanec NR SR Jozef Heriban. Hlasovania sa zdržali podpredsedovia Ľubomír Roman a František Tóth, 17 členov predsedníctva Ruska podporilo.
Podľa politológa Petra Horvátha je hlasovanie signálom, že strana je vnútorne rozdelená a viacerí významní predstavitelia strany chcú zostať súčasťou vládnej koalície. "Pre Ruska to znamená neodvratnú konfrontáciu vo vlastnej strane." Pripomenul, že po prvý raz sa stalo, že Rusko nezískal v dôležitom hlasovaní všetkých predstaviteľov "jeho" strany. Napriek tomu očakáva, že jeho pozícia predsedu strany ostáva stabilná.
Čakanie na radu
O Ruskovom osude sa tak rozhodne na dnešnej Koaličnej rade. Tu by sa však nemohol spoľahnúť na podporu Lintnera, prípadne Malchárka, ktorí ho pravidelne sprevádzajú. Podľa našich informácií chcel Rusko včera zmeniť zostavu reprezentantov ANO, ktorí dnes na rokovanie pôjdu. Ruska bude sprevádzať poslankyňa Eva Černá a šéf bratislavskej ANO Juraj Plechlo. Reakcie koaličných partnerov k výsledku Predsedníctva ANO boli zdržanlivé: názor nezmenili a ak Rusko neodstúpi sám, budú premiéra žiadať, aby konal. "Kauza ostáva v rukách premiéra a vedenia ANO, ako na rozhodnutie zareaguje," vyhlásil člen predsedníctva KDH Pavol Abrhan. Podobný názor prezentoval aj šéf SMK Béla Bugár. Nepredpokladá, že by rozhodnutie ANO nejako ovplyvnilo názor premiéra. Ako už HN informovali, Mikuláš Dzurinda je rozhodnutý Ruska odvolať.
Rebeli a verní
O tom, že by mal Rusko odstúpiť z funkcie, je presvedčený aj poslanec NR SR za ANO Peter Biroš. Toho dokonca nepripustili na rokovanie predsedníctva strany s odôvodnením, že nie je jeho členom. Doteraz sa poslanci aliancie na rokovaní tohto straníckeho orgánu bez problémov zúčastňovali. Takýto argument preto Biroša zaskočil a nevylúčil, že z toho vyvodí osobné závery - do úvahy prichádza aj jeho odchod zo strany. "Problém zmeniek by mala strana vyriešiť a ja ako jej poslanec by som mal mať možnosť byť pri tom."
Na Ruskovu stranu sa postavila podpredsedníčka ANO Katarína Glončáková-Golev: "Ja svojmu šéfovi dôverujem". Podobný názor mala aj poslankyňa NR SR Eva Černá, ktorá by bola rada, keby Rusko zotrval vo funkcii ministra. "Verím, že svoju situáciu v strane obháji a dá odpoveď na všetky otázniky súvisiace so zmenkami."
Čaká aj koruna
Na výsledok koaličnej krízy čaká aj slovenská koruna. Tá reagovala na vzniknutú situáciu miernym poklesom. Jej ďalší vývoj bude podľa ekonómov závisieť od politického riešenia krízy. "Ak koalícia vydrží, tak to korunu vážnejšie neohrozí," myslí si ekonóm Viliam Páleník. Podobný názor má aj analytik Ján Tóth, podľa ktorého predstavujú najväčšiu hrozbu pre stabilitu meny predčasné voľby. Podľa expertov prípadný odchod Pavla Ruska z funkcie ministra hospodárstva výraznejšie neohrozí rokovania s investormi. Tóth síce pripúšťa, že časté zmeny na kľúčových postoch môžu niektorí investori vnímať negatívne, zároveň však upozorňuje, že hlavným aktérom vyjednávaní s investormi je agentúra SARIO. "V jej činnosti vidím kontinuitu, aj keby minister odišiel."

Odchody poslancov z ANO
Imrich Béreš, prijal ponuku z komerčného sektora
Jozef Banáš: kritizoval zaradenie Jozefa Heribana na prvé miesto kandidátky do eurovolieb, dnes je členom poslaneckého klubu SDKÚ
Branislav Opaterný: opakovane kritizoval pomery v ANO, v súčasnosti je členom Slobodného fóra
Róbert Nemcsics: alianciu označil za stranu jedného muža, dnes je nezávislým poslancom
Anton Danko: nepáčila sa mu konfliktná politika predsedu stany Pavla Ruska, v NR SR pôsobí ako nezávislý poslanec
Ján Drgonec: Pavla Ruska kritizoval za to, že nevie rozlíšiť medzi riadením podniku a štátu, v parlamente sa zaradil medzi nezávislých poslancov
Viktor Béreš: bol nespokojný s metódami vo vedení strany, v parlamente bol ako náhradník, neskôr ho vymenil Stanislav Kropilák
zdroj: médiá

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staré metódy v novej koalícii 02 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: E. Kukan na Hrad?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. máj 2024 08:57