StoryEditor

Byty v Bratislave kupujú hlavne Íri a Briti

12.02.2006, 23:00
Bratislavské byty sa stávajú dobrou investíciou pre cudzincov. Kupujú ich najmä Briti a Íri. "Byty najvyššieho štandardu a v luxusnej lokalite nestrácajú hodnotu. Po vstupe Slovenska do EÚ ich kupujú občania zo zahraničia ako výhodnú investíciu.

Bratislavské byty sa stávajú dobrou investíciou pre cudzincov. Kupujú ich najmä Briti a Íri. "Byty najvyššieho štandardu a v luxusnej lokalite nestrácajú hodnotu. Po vstupe Slovenska do EÚ ich kupujú občania zo zahraničia ako výhodnú investíciu. Nájdu si správcu, ktorý byt prenajíma a získavajú dodatočný výnos," hovorí predseda Predstavenstva J & T Global Peter Korbačka.

Podľa realitných maklérov sa dajú rozdeliť do troch skupín. Tou najväčšou sú cudzinci, ktorí hľadajú možnosti na zhodnotenie voľného kapitálu. Veľkú skupinu tiež tvoria mladí zamestnanci zahraničných firiem, ktorí si tu našli partnerky a zostali natrvalo. Zvyšných zhruba päť percent prichádza na Slovensko často a bývanie v hoteli im nevyhovuje.
Podľa Jána Železníka z Bratislavskej realitnej kancelárie do bytov investujú aj Slováci, ktorí trvalo žijú v zahraničí. "Nové kvalitné byty, ktoré sme postavili v Bratislave, kúpili ľudia z Nemecka - ale aj z Kanady. Nežijú v nich, ale chcú dobrú investíciu v Bratislave," konštatuje Železník.

Byty s najvyšším štandardom v Bratislave sú v súčasnosti na Karloveskom ramene. Ich výhodu je zároveň minimálna vzdialenosť od centra mesta. Najväčší záujem majú Íri a Angličania, ktorí kupujú predovšetkým menšie - dvoj- a trojizbové byty. Motivuje ich na to aj očakávaný nárast cien bytov s vyšším štandardom. Ten podľa developerov príde po dokončení bratislavského nábrežia. "Po dobudovaní bratislavského nábrežia sa v jeho blízkosti očakáva obrovský nárast cien bytov v porovnaní so súčasným stavom," myslí si Laurie Farmer z realitnej spoločnosti Spiller Farmer. Pripomína, že na nábreží Dunaja začína na ploche 15 hektárov stavať aj medzinárodná developerská spoločnosť Ballymore Properties, ktorá sídli v Dubline a Londýne.

Ballymore má za sebou viacero úspešných projektov v bývalých londýnskych dokoch. Ako uviedol strategický riaditeľ spoločnosti pre strednú Európu Peter Bacon, aj v Londýne si ľudia v blízkosti rieky kupujú byty ako výhodnú investíciu. Často v nich potom nebývajú, len ich prenajímajú.

Cudzinci chcú bývať v apartmánoch
Bratislava (hn/Daniela Zverková)
Pred dvoma - tromi rokmi museli pri hľadaní luxusných apartmánových bytov na prenájom realitné kancelárie spolupracovať, tak ich bolo málo. Teraz sa situácia obrátila a nie je o ne veľký záujem. Pritom dvojizbový byt s rozlohou 60 štvorcových metrov, ktorý je najvýhodnejší na krátkodobý pobyt, sa dá v bratislavskom Starom Meste prenajať za 750 eur mesačne.
Apartmány využívajú najmä zamestnanci zahraničných firiem. Spôsob, ako si firmy zabezpečujú ubytovanie svojich zamestnancov, závisí od podnikateľskej filozofie. No najmä od toho, ako dlho majú ich pracovníci na Slovensku zostať. "Väčšinou si byty prenajímajú zamestnanci priamo. Príspevky na bývanie sú odstupňované podľa manažérskych funkcií a pohybujú sa v rozpätí od 600 do 700 eur mesačne," vysvetľuje člen Predsedníctva Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Zeno Kezman. Rozdiel oproti pridelenému paušálu si už každý hradí sám. Keď chce ušetriť a ísť do lacnejšieho, je to každého osobná vec.
"Väčšina zástupcov zahraničných spoločností sem prichádza na tri až päť rokov," hovorí nezávislý konzultant v odbore nehnuteľností Ľuboš Valach. Prevládajú klasické prenájmy luxusných bytov, kde firmy svojich zamestnancov striedajú. No nemajú záujem o miestnych susedov, prednosť dávajú samostatným rodinným domom.
Záujem je aj o celý menší dom, kde je napríklad 11 bytov. Sú realitné spoločnosti, ktoré ich práve na tento účel stavajú. Pri pobyte do piatich mesiacov, prípadne do roka, volia zahraničné firmy radšej súkromie v apartmánových domoch, ktorých sieť sa už začína rozširovať aj v týchto teritóriách.
Apartmán je svojím spôsobom dobre zariadený byt plus servis, čiže doplnkové služby. V River parku na dunajskom nábreží J & T Global pripravuje dvojizbové apartmány, ktoré bude prenajímať. Apartmány budú aj v zóne Eurovea, ktorú v tesnej blízkosti stavia Ballymore.
Náklady na ubytovanie v apartmáne sú približne polovičné ako v hoteli. Kým hotel vychádza na dvesto eur na noc, apartmán podľa Korbačku na sto. Je to síce viac ako v klasickom prenajatom byte, no poskytuje sa minimálne stráženie a upratovanie. Apartmán netreba dovybaviť, čo v konečnom dôsledku tiež znamená úspory.

01 - Modified: 2003-02-13 11:11:13 - Feat.: 0 - Title: Atmosféra v práci závisí od signálov zhora 02 - Modified: 2003-02-13 11:15:13 - Feat.: 0 - Title: Zrodila sa nová ruská elita 03 - Modified: 2003-02-13 11:18:26 - Feat.: 0 - Title: Malý lexikón Kariéry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 06:22